НОВИНИ

Германия одобрява обучение на украински войски на танкове "Леопард"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:57, 24.01.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Полша официално е поискала разрешение от Германия да прехвърли своите танкове "Леопард 2" на Украйна. Варшава очаква бърз отговор от Берлин, заяви полският премиер Матеуш Моравецки.

Съюзниците могат да започнат обучение на украинските сили за използване на танкове "Леопард", въпреки че Берлин все още не е взел решение дали да разреши доставката на въоръжението в Киев. Това каза в германската столица новият министър на отбраната на страната Борис Писториус на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Столтенберг изрази надежда германското правителство скоро да вземе решение по въпроса, защото според него Киев се нуждае от тежки и модерни оръжия.

"Още веднъж искам да подчертая това, което вече казах и в Рамщайн, че насърчаваме нашите партньорски страни, които притежават танкове "Леопард", готови за използване, да започнат да обучават украинските войски на тези танкове", каза Борис Писториус, министър на отбраната на Германия.

"В този ключов момент от войната трябва да предоставим по-тежки и по-модерни системи на Украйна и трябва да го направим по-бързо. Обсъдихме въпроса за бойните танкове. Консултациите на съюзниците продължават и съм сигурен, че ще имаме решение скоро", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циципас си осигури полуфинал с Хачанов на Australian Open
Циципас си осигури полуфинал с Хачанов на Australian Open
Неучебен ден в петък в Перник заради "Сурва"
Неучебен ден в петък в Перник заради "Сурва"