НОВИНИ

Съоснователите на Nexo с въпроси към главния прокурор

антони тренчев коментар бнт акцията nexo
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 24.01.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Съоснователите на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев изпратиха до депутатите от временна парламентарна комисия по казуса "Nexo" седем въпроса към главния прокурор Иван Гешев.

Тренчев и Кънчев търсят коментар от прокуратурата за твърденията, че Nexo е съпричастна към финансиране на терористични организации.

"Ясно е вече, че става въпрос за две трансакции на обща стойност $1900, направени две години преди адресът на получателя да бъде санкциониран от Националното бюро за борба с финансирането на тероризма в Израел. Очевидно това е основният Ви аргумент, след като това беше презентирано на пресконференцията на 12 януари, 2023 г. и повторено от лично от Вас, г-н Гешев, на 21.01.2023 г. два пъти в национален ефир. Над 800,000 човека са изгледали това опровергаващо твърденията Ви видео и те очакват Вашия коментар", посочват Кънчев и Тренчев.

Съоснователите на Nexo търсят коментар и за споразумението между криптобанката и американските регулаторни органи и твърденията на прокуратурата за жалби от британски граждани.

"Макар Nexo да има над 5 млн. клиенти в цял свят, има едно единствено дело срещу компанията във Великобритания, и то от частно правен характер, като детайлите около него, както и нашата позиция, са отдавна публично достъпни в българските медии и сайтовете на британските съдилища, като включително ищците, опитни опортюнисти, не оспорват, че са си получили всички свои активи заедно с печалбите си, и две години по-късно решават, че са недоволни от размера на печалбата си. Защо продължавате да твърдите, че има множество жалби и каква работа има прокуратурата в един частно-правен спор в чужда юрисдикция", посочват те.

Цялото писмо на Антони Тренчев и Коста Кънчев четете ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха номинациите за наградите "Оскар"
Обявиха номинациите за наградите "Оскар"
Финландия намекна за присъединяване към НАТО без Швеция
Финландия намекна за присъединяване към НАТО без Швеция