НОВИНИ

Дарителски мото фест в подкрепа на донорството се провежда в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:26, 23.06.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Общество
Слушай новината

Мото фест в подкрепа на донорството се провежда от днес до неделя в парка до Терминал 2 на летище София. Събитието "Да! За живот" е първо по рода си и цели популяризиране и набиране на средства за трансплантациите у нас.

Един донор може да спаси 8 човешки живота. У нас чакащите за орган са над 900. От началото на годината в страната има само една трансплантация на сърце и 9 на бъбрек.

Всеки, който иска да бъде донор, може да сложи карта "Да! За живот" в портфейла си. Най-важно е обаче да говорите с близките си, точно това е целта на феста.

"Целта е да накараме хората да заговорят за проблема. Да убедят децата си, да не е тема табу, да не е нещо, за което не искат да се говори, защото е смъртта. Смъртта не е нещо, което е лошо. Както се раждаме, така и умираме", каза организаторът Даниел Къпсюзов.

Лице на събитието е Георги Пеев, който е с трансплантирани сърце и бъбрек, и e спечелил златен медал по плуване на Световното първенство за трансплантирани, проведено в Австралия. Огнян Ганчев също е от хората, които се прекланят пред донорите си. През април 2006 година успешно му е направена сърдечна трансплантация.

"Аз съм най-възрастният, хем по години, хем и по операция направена в България - 17 години, и знам много добре как стоят нещата. Трансплантации в момента, в България, има много малко, може да се каже почти никакви", каза Ганчев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също подкрепи събитието и каза, че отдавна е говорил с близките си по темата.

"В България има 13 трансплантации, на фона на очакващите, това е изключително малко, затова такива мероприятия е най- добрата и най- бързо стигащата до хората информация", заяви той.

Музикантите на сцената също ще си заслужават, а около 15% от всички покупки направени по време на феста, ще отидат за медицинска техника за трансплантации. Всеки, който иска, може да направи и дарение в кутиите, поставени за целта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Богданов се размина на косъм с медал от Европейските игри в Полша 2023
Любомир Богданов се размина на косъм с медал от Европейските игри в Полша 2023
България и Румъния продължават заедно към членството в Шенген
България и Румъния продължават заедно към членството в Шенген