НОВИНИ

Дървена лодка с мигранти потъна край бреговете на Италия, загиналите са 59, сред тях 12 деца

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:39, 26.02.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Огромна трагедия с мигранти по друг основен канал за трафик към Западна Европа - този през Средиземно море. Дървена лодка потъна край бреговете на Южна Италия и това отне живота на 59 мигранти, включително 12 деца. Оцелели са 81 от хората на борда, 20 са в болница.

Един от оцелелите е арестуван по обвинения в трафик на хора, посочват италианските власти. По повод инцидента председателят на Еврокомисията призова за "удвоени усилия" за реформа на правото на убежище в Евросъюза.

Потъналата лодка е тръгнала от Турция преди няколко дни с мигранти от Афганистан, Иран и други държави. В условия на лошо време дървеният плавателен съд се е разбил в скалите край морския курорт Стекато ди Кутро на източното крайбрежие на Калабрия.

Потресен местният кмет изтъква пред италиански медии, че е видял нещо, което никой не иска да вижда. Отломки от лодката са разпръснати по брега. Първоначално морето е изхвърлило 27 мъртви тела, много други са били открити впоследствие във водата, посочват италиански агенции.

Според оцелелите на лодката, потеглила от Измир, е имало между 140 и 150 души, включително деца. Спасените са предимно от Афганистан, неколцина от Пакистан и семейство от Сомалия.

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази "дълбока тъга" заради трагедията. Тя обвини трафикантите на хора и обеща да блокира пунктовете за отплаване. След като пое властта през октомври нейното дясно правителство взе твърд курс по миграцията. В четвъртък парламентът в Рим прие нови строги закони срещу благотворителни организации, които спасяват мигранти.

Мелони обвинява тези организации, че насърчават опасните плавания до Италия. Неправителствените организации изтъкват, че мигрантите тръгват без значение дали в близост има спасителни лодки и без тях хората в беда само ще остават без помощ.

Вътрешният министър Матео Пианте-доси също се изказа срещу плаванията, които по думите му предлагат на мигрантите "илюзия за по-добър живот в Европа", обогатяват трафикантите и предизвикват трагедии.

Папа Франциск, който е син на италиански имигранти в Аржентина заяви, че се моли за всеки от корабокрушенците.

"Моля се за всеки от тях, за безследно изчезналите, и за тези, които са оцелели. Благодаря на всички, които им помагат и оказват съдействие. Дева Мария да помага на тези братя и сестри", заяви папа Франциск.

Италия е един от основните входни пунктове за мигрантите към Европа по море. Така нареченият Средиземноморски маршрут е един от най-опасните в света. По него от 2014 година. са загинали или изчезнали 17 000 души, включително 220 само тази година, посочва ООН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлана Каменова също с титла на Купа „Странджа“
Светлана Каменова също с титла на Купа „Странджа“
Манчестър Юнайтед надви Нюкасъл и спечели първи трофей от 2017 година насам
Манчестър Юнайтед надви Нюкасъл и спечели първи трофей от 2017 година насам