НОВИНИ

Кои партии обявиха водачите си на листи за вота на 2 април?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:00, 26.02.2023
Чете се за: 04:20 мин.
Политика
Слушай новината

Още два дни остават на партиите, за да регистрират листите си за предстоящите избори. Това днес направиха от ГЕРБ-СДС. От формациите, които участваха в последния парламент, още не са обявени официално водачите на коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България".

След като две години не успяха да влязат в парламента, след четири предсрочни избора, на петите ВМРО се отказаха да участват. Те обявиха, че ги бойкотират с кампания "Не подкрепям никого". От ИТН пък, след като не се класираха за последния парламент, този път са оптимисти, че ще минат 4-процентната бариера.

ГЕРБ-СДС се регистрираха по места с листите си със самочувствието на отбор в добра кондиция, който отива на избори за победа. Явяват се на избори с амбицията да има парламент и редовно правителство. Имат варианти, които могат да предложат на останалите формации.

"Различия със сигурност имаме с всички, но в крайна сметка ние сме длъжни да започнем да търсим точките на съгласие. Докато не започнем да правим това, ще продължим да правим едно и също както вече две години, а през това време България загуби най-ценното, което може да загуби едно общество, а това е времето. Две години ние не направихме нищо", заяви Тома Биков, ГЕРБ-СДС.

Според Атанас Атанасов от коалиция "Продължаваме Промяната - "Демократична България" ГЕРБ работят за политическа нестабилност. Смята, че целта на ГЕРБ е преди местните избори да няма устойчива власт, за да направи опит Борисов да задържи феодалните владения.

"Ако ГЕРБ е първа политическа сила сигурно е, че отиваме на избори наесен. Това трябва да е ясно. Именно заради този план на Борисов на изтощаване на противника, влачене на политическия процес, за да може преди изборите да няма устойчива власт", допълни Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" вероятно ще обяви листите си утре. От "Има такъв народ" са убедени, че ще успеят да влязат в следващия парламент.

Стана ясно, че лидерът на партията Слави Трифонов ще е водач на листите в Благоевград и Стара Загора, но още не знаят дали ще стане депутат.

"Слави Трифонов никога не е абдикирал от ангажимента, заставайки начело на политическа партия. Дали ще бъде депутат - нека минат изборите. Ще минем 4-те процента, тогава ще се вземе това решение", добави Тошко Йорданов, "Има такъв народ".

В навечерието на старта на предизборната кампания ВМРО заявиха, че няма да участват в тези избори заради външен натиск във вътрешнополитическите решения на България.

"Две години всички сме свидетели на един триумф на политически егоизъм и безпътица. Две години политическите партии се занимават със себе си, със собственото си оцеляване, със собствените си сметки на фона на галопираща инфлация, наближаваща война, мигрантска криза и тържество на монополите", каза още Милен Михов.

ВМРО са взели решение да изразят своя протест срещу това с агитиране за гласуване с опцията "не подкрепям никого". А иначе крайният срок за регистрациите на листите на партиите изтича след два дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три титли и общо шест медала за гимнастичките ни от Гран при в Тарту
Три титли и общо шест медала за гимнастичките ни от Гран при в Тарту
Селтик надви големия си съперник Рейнджърс и триумфира с купата на Лигата в Шотландия
Селтик надви големия си съперник Рейнджърс и триумфира с купата на Лигата в Шотландия