НОВИНИ

Какво да очакваме от церемонията по награждаване на най-добрите футболисти на ФИФА за 2022 г.?

меси мбапе бензема спорят наградата фифа добър футболист 2022
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 26.02.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Официалната церемония по награждаване на най-добрите футболисти на ФИФА за 2022 г. ще се състои на 27 февруари 2023 г. в Париж, а БНТ ще ви направи свидетели на връчването на призовете.

Надали има по-подходящ град от Париж, който да подслони подобна церемония. Бласък, стил, предразполагаща обстановка и двама французи, които са в спор за най-важната награда, както и двама футболисти на Пари Сен Жермен.

Съвсем закономерно световното първенство по футбол в Катар е събитието, което допринесе най-съществено за присъствието на някои от номинираните състезатели. Гласът на журито е разпределен с равна тежест от по 25 процента на четири групи – капитани на национални отбори, треньори на национални отбори, журналисти и фенове от цял свят, които са участвали във вота.

Фаворитите за приза са Килиан Мбапе и Лионел Меси. Аржентинецът постигна заветната, бленуваната цел, ставайки първенец на света с „гаучосите“ след епичния финал срещу Франция. Геният от Росарио приключи Мондиала със седем гола и три асистенции и стана първият играч, определян два пъти за най-полезен на световни футболни финали. „Бълхата“ задмина Лотар Матеус и по брой мачове на шампионати на планетата – 26.

На същия този финал Килиан Мбапе вкара хеттрик – феномен, който човечеството не бе виждало от финала на Мондиала през 1966 г. насам. Бързоногата звезда на ПСЖ стана голмайстор №1 в Катар с осем попадения. На клубно ниво Мбапе също изпъкна значително с 39 гола и 26 асистенции за ПСЖ през изминалия сезон.

Третият претендент за приза е лидерът на Реал Мадрид – Карим Бензема. Централният нападател реализира 15 по пътя на Кралския клуб към 14-и трофей в Шампионската лига, като бе определен за най-добрия футболист в най-престижния клубен турнир. Бензема отбеляза внушителните 27 пъти в Ла Лига през миналата година.

При треньорите кандидатите за престижната награда са селекционерът на Аржентина Лионел Скалони, мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола и наставникът на Реал Мадрид Карло Анчелоти.

Церемонията ще ни предложи още доста награди, като тази за най-добра състезателка при жените, треньор №1 при дамите, най-добрите вратари, както и единадесеторки на ФИФА при двата пола.

С интерес се очаква и отличието за спортсменство, където по традиция са номинирани футболни привърженици заради възпитаните си или трогателни действия.

За наградата „Пушкаш“ за най-красив гол ще спорят величественото изпълнение на Ричалисон от световното първенство, превъзходният гол на Дмитрий Пайет за Олимпик Марсилия в Лигата на конференциите и предизвикалото възхищение попадение на поляка Марчин Олекси на турнир за хора с ампутирани крайници.

В началото на утрешната церемония ще бъде отдадена почит и към Краля на футбола Пеле.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ще излъчи тази вечер филма за група "Спринт" "Като в приказка"
БНТ ще излъчи тази вечер филма за група "Спринт" "Като в приказка"
Тежка катастрофа с една жертва на пътя Гоце Делчев-Банско
Тежка катастрофа с една жертва на пътя Гоце Делчев-Банско