НОВИНИ

Заловиха трети бус за ден, превозвал нелегални мигранти (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 26.02.2023 (обновена)
Чете се за: 07:17 мин.
У нас
Слушай новината

Отново смърт на нелегален мигрант, този път при катастрофа на "Тракия". И отново десетки ранени, сред които и дете на 11 години. Те са настанени в болница.

Два буса с нелегални мигранти бяха задържани в рамките на час. Първият е спрян за проверка. В него имало 46 мъже от Афганистан, шофьор и помагач.

Вторият е самокатастрофирал край Чирпан. В него имало общо 45 мигранти, един е загинал, а 32-ма са ранени.

Трети бус е намерен изоставен край Перник, той също е превозвал нелегални мигранти. Но, както те, така и шофьорът им са избягали.

Според разследващите общо 120 млади мъже са прескочили оградата на границата със стълба преди 3 - 4 дни.

В канавката на магистралата в района на 165-и километър в посока София до Чирпан все още могат да се видят части от багажа на мигрантите, които са били натъпкани в катастрофиралия бус.

Заради спукана гума шофьорът е загубил контрол над превозното средство и последвал удар в мантинелата. При него повечето от мигрантите получават различни наранявания. Един от тях по-късно е починал на път за болницата в Стара Загора.

Отново смърт на нелегален мигрант, този път на АМ "Тракия" - приликите и разликите със случая край Локорско

Магистрала "Тракия". Малко преди 5.00 ч. сутринта. Полицаи спират за проверка бус. Натъкват се на 46 нелегални мигранти. Впоследствие всички те, заедно с шофьора и негов придружител, са задържани и отведени в Районното управление в град Чирпан.

Докато обаче протичала проверката, по същия участък преминал втори бус с мигранти, който не след дълго спукал гума, завъртял се и се блъснал в мантинелата. Всички пътуващи в него са афганистански граждани. Сред тях и непълнолетни като 16-годишния Мохамед.

"Гумата експлодира, колата удари мантинелата и катастрофира. Получихме наранявания. В буса бяхме повече от 40 души. Аз съм 16-годишен, изплашен съм", заяви Мохамед.

На мястото на инцидента са изпратени 6 линейки, по пътя към болницата в Стара Загора един от тях издъхва, други 32-ма от мигрантите имат различни наранявания и са откарани за преглед. Няма опасност за живота им.

"В по-тежко състояние е едно детенце, което е на около 11-годишна възраст, което се намира в КАИЛ в момента с комоцио, но без загуба на съзнание. Направен е скенер, няма някакви тежки увреждания, състоянието не е животозастрашаващо", допълни Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

От мястото на произшествието е избягал шофьорът на буса. Според свидетелски показания той е чужд гражданин - пакистанец.

"Към момента е установено, че в колата заедно с шофьора са били 46 човека, афганистански граждани. Водачът на автомобила е избягал и се издирва. За съжаление, един от мигрантите, чужд гражданин, афганистански, е починал", добави Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора.

Разследващите проверяват всички възможни версии. Установено е, че мигрантите са пътували към София. Ще се преглеждат камери по пътя, за да стане ясно откъде са влезли в страната. Ще се изяснява и причината за катастрофата.

"Задната лява гума я няма, най-вероятно има спукана гума, но това ще го докаже експертизата впоследствие", каза още комисар Илиян Илиев.

Движението в района беше затруднено с часове, а активната лента беше пусната за движение в ранния следобед.

По отношение на първия бус, който е проверен от патрул на 179-ия километър на магистралата, шофьорът и негов помощник, както и близо 46 мигранти от Афганистан, са отведени в полицията в Чирпан.

По-късно Районната прокуратура в Стара Загора повдигна обвинения на двама млади мъже от български произход, които противозаконно са подпомогнали чужди граждани да преминат страната, като са им осигурили превоз и транспорт.

Прокуратурата: Двама мъже са задържани за катастрофата с мигранти край Чирпан

От обясненията, които те са дали пред разследващите става ясно, че преди 3 - 4 дни около 120 афганистанци преминали от Турция със стълба границата с България. В гориста местност ги разпределили на групи и снощи около полунощ 46 мъже, сред които и непълнолетни, били съпроводени до път с асфалт и по-късно качени в товарен микробус, управляван от единия от задържаните.

Двамата мъже са били наети от трето лице, като им е обещана голяма сума пари, която трябвало да получат като пристигнат в София. Арестуваните трафиканти имат криминални досиета. Те са задържани за 72 часа.

В Чирпан екипът на БНТ видя буса, с който са били превозвани мигрантите и от стикерите на предното стъкло е видно, че последно този бус е минал годишен преглед през 2020 година и би трябвало да е дерегистриран, но въпреки това има платена "Гражданска отговорност" за тази година.

В късния следобед в друга точка на страната - във Велинград, полицията задържа шофьор на кола, която най-вероятно е правила ескорт на бусовете.

"Синът ми работи в Перник. Занимава се с дърводобив", заяви пред БНТ Асен Камберов, баща на задържания.

БНТ: Да сте чул да се занимава с мигранти?

Асен Камберов, баща на задържания: "Не. Синовете ми не са такива".

Има информация и за трети бус, който е открит празен в района на Перник.

Работата на разследващите продължава, те трябва да прегледат камери по магистралата и на пътищата в района на границата с Турция, за да установят откъде точно са влезли мигрантите. Възможните маршрути, по които са се движили, са два - Свиленград и Малко Търново, област Бургас.

Автор: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаният за трафик на мигранти във Велинград е шофирал пилотния автомобил
Задържаният за трафик на мигранти във Велинград е шофирал пилотния автомобил
ЦСКА излъга Септември и дръпна с 4 точки на Лудогорец
ЦСКА излъга Септември и дръпна с 4 точки на Лудогорец