НОВИНИ

Отново смърт на нелегален мигрант - приликите и разликите със случая край Локорско

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:08, 26.02.2023 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Отново смърт на нелегален мигрант, този път при катастрофа на АМ "Тракия". И отново десетки ранени, сред които и дете на 11 години. Те са настанени в болница.

Два буса с нелегални мигранти бяха задържани в рамките на час. Първият е спрян за проверка. В него имало 46 мъже от Афганистан, шофьор и помагач.

Вторият е самокатастрофирал край Чирпан. В него имало общо 45 мигранти, един е загинал, а 32-ма са ранени.

Трети бус е намерен изоставен край Перник, той също е превозвал нелегални мигранти. Но, както те, така и шофьорът им са избягали.

Всичко това се случва седмица след като 18 мигранти, също афганистанци, загинаха. Те се бяха задушили в тайник на камион. Каналджиите бяха изоставили бежанците край софийското село Локорско.

Специално: Кой стои зад незаконния трафик на мигранти, довел до трагедията край Локорско

Аналогията между случилото се на 17 февруари, миналият петък, и случилото се тази неделя отново повдига въпроса - къде са пропуските на държавните институции.

Съдът остави в ареста петимата обвиняеми за трагедията с мигрантите край Локорско

Общите неща са много. Първо става въпрос за групи, които са приблизително равни - все по около 50 мигранти и винаги млади мъже от Афганистан.

Другото общо е, че в групите има непълнолетни, чиито родители са в Турция - тоест по отношение на тях може да се приложи механизмът за събиране на семейства.

Веднъж влезли на територията на страна членка на Европейския съюз те значително по-лесно получават закрила и съответно родителите им могат да пристигнат вече легално. Към тази картина трябва да прибавим и 24-мата нелегални мигранти, пак натъпкани в бус и задържани до Видин на 19 февруари, заедно с четирима каналджии. Това са общите неща на повърхността.

Под повърхността има още съвпадения. Мигрантите от всички групи казват едни и същи тарифи за трафика - 7000 евро на човек до Западна Европа и 10 000 евро до Великобритания. По наша информация всички афганистанци са пристигнали в Турция преди 3 до 5 години.

Оказва се, че огромната част от тях са работили в Истанбул по строителни обекти, за да спечелят парите, с които да продължат пътя си към Европа. Твърди се още, че всяка от групите се състои от мъже между които има предимно роднински връзки, тоест те са от един родови клан и са преминали по един и същ маршрут до Турция - от Афганистан през Иран. И разбира се от Истанбул през района на Дерекьой към България.

Върхът на организацията - основният организатор, се намира в Турция. Там става въпрос за две организации - едната, която се занимава с трафика на сирийци и другата на афганистанци. Според едни данни трафикът на афганистанци се контролира от един техен сънародник, който живее в Турция от десетилетия, заедно с негов турски колега.

Под тях има разклонения, които се занимават с набирането на групи - това са така наречените тур офиси в истанбулския квартал Аксарай. Именно те поддържат връзка с организатори в България. Тоест след инцидента е задържана една от групите, които поемат нелегалните мигранти у нас. Подобни групи има много и МВР твърди, че работи по такива, но със сигурност има и групи, които са извън полезрението на службите.

Задържаният за трафик на мигранти във Велинград е шофирал пилотния автомобил

Ключовото звено са тези, които осигуряват преминаването през граничната бразда. Ако тези хора бъдат задържани, тогава вече може да очакваме, че рязко ще намалеят подобни случаи. Интересното е, че през границата преминават групи от около 50, дори и 100 нелегални мигранти, които най-често прескачат оградата със стълба.

Такава група преминава за около час, което трудно може да се случи, ако няма съдействие на служители на Гранична полиция, които патрулират по границата.

И тук вече се иска по-добра оперативна работа, включително с хората от селата край браздата, които знаят много.

Още повече, че за подпомагане на незаконно преминаване през границата наказанието е от 3 до 10 години, а в случаите когато престъплението е извършено от полицай дори още по-тежко от 5 до 12 години, тоест и условните присъди там са по-малко вероятни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Петров: Не приемам начина, по който загубихме от ЦСКА
Светослав Петров: Не приемам начина, по който загубихме от ЦСКА
Саша Илич: Не ми хареса начинът, по който стигнахме до победата
Саша Илич: Не ми хареса начинът, по който стигнахме до победата