НОВИНИ

Държавата и общината в спор за обходния път на Айтос

bnt avatar logo
от БНТ
22:18, 14.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата и община Айтос влязоха в спор за изграждането на обходен път и кръгови кръстовища. Мерките са провокирани от тежката катастрофа с ТИР на 13 септември, при която живота си загубиха баща и двете му деца. Жителите на Айтос искат ясни срокове кога ще бъде обезопасен пътният участък, наричан от тях "улицата на смъртта".

Месец след тежкия инцидент в Айтос и серията от протести, не е ясно кога ще бъде изграден обходният път на града, който ще реши проблема с тежкотоварния трафик.

Според регионалното министерство заради пропуск на кмета не може да започне изграждането на пътя.

Когато е одобряван общият устройствен план на Айтос през 2018 г., за съжаление няма предвиден обход на града. За това искам да си говоря с него, не за да му държа сметка, че няма, а да видя какво можем да направим в най-кратък и оперативен порядък, да може да се предвиди този обход, каза арх. Иван Шишков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Кметът на Айтос се аргументира с това, че в общината няма специалисти, които да преценят, къде е трябвало да бъде заложен проектът за обходен път.

Може би когато сме провеждали консултации и сме обсъждали общия устройствен план 2018 г. може би не са присъствали другите институции, които да кажат, че този път трябва да бъде заложен в общия устройствен план, каза Васил Едрев, кмет на Община Айтос.

Сега трябва да мине процедурата по изменение на общия устройствен план, за да може да започне строителството, както на обходния път, така и на кръговите кръстовища, за които настояват местните жители. Институциите обаче не се наеха с конкретни срокове, което разгневи гражданите.

Вече е поставена и стационарна камера за скорост на входа на Айтос, която да следи преминаващите автомобили. Тя ще заработи от утре.

Репортер: Давид Сукнаров
Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 18 месеца: Остров Бали отново е достъпен за чужденци
След 18 месеца: Остров Бали отново е достъпен за чужденци
Продължава изплащането на ДМС от 1000 лв. за медиците на първа линия
Продължава изплащането на ДМС от 1000 лв. за медиците на първа линия