НОВИНИ

Предупреждение за проливни валежи и утре

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 14.10.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдават се предупрежденията за проливни валежи в почти цялата страна. В близките часове температурите ще продължат да се понижават и освен в планинските райони, сняг се очаква да превали и на места в областите Кюстендил, Перник, област София, включително и в столицата, без да се образува трайна снежна покривка.

На Черни връх снежната покривка вече е 15 см, на Ботев - 10. По-значителни са валежите все още в югозападната половина от страната, където първо заваля – 26 литра на кв. метър в Благоевград, следван от София, с нови 24.

И през следващото денонощие ще продължи да вали. Код жълто и код оранжево за значителни количества са в сила отново в почти цялата страна.

Минималните температури утре ще са от около 2° на места из високите полета на Западна България, където до сутринта дъждът ще се примесва със сняг, до 15° по Южното Черноморие.

В широки граници ще бъдат и максималните температури утре, в интервала от 5° до 18°. Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от североизток.

Облачно и с валежи ще бъде времето и в планините, като границата между дъжд и сняг ще е на около 1500 метра, а в Западна България в сутрешните часове - дори по-ниско. Ще духа умерен източен, по най-високите части на Рила и Пирин – силен южен вятър. Температурите в курортите ще са от 2° на Алеко до 6° в Банско.

В по-голямата част от Европа също ще преобладава облачно време, на много места с валежи. С нахлуването на по-студен въздух от север-северозапад на Скандинавския полуостров и във Финландия дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. Балканският полуостров ще остане под влияние на бавно подвижен средиземноморски циклон, с център над Гърция. На много места валежите от дъжд ще са значителни, в Гърция - придружени и от гръмотевични бури.

И у нас в събота валежите ще продължат, но постепенно ще отслабват, а в неделя ще вали на малко места в страната. Ще започне бавно повишение на максималните температури, но с очакваното през първите дни от новата седмица намаление на облачността, минималните ще се понижават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Талибаните върнаха жените в здравеопазването
Талибаните върнаха жените в здравеопазването
Председателят на СГС няма българско гражданство, съобщи правосъдният министър
Председателят на СГС няма българско гражданство, съобщи правосъдният министър