Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Председателят на СГС няма българско гражданство, съобщи правосъдният министър

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:30, 14.10.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Още един казус с гражданство - това на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов. Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов е внесъл във Висшия съдебен съвет документи, според които Трифонов няма българско гражданство. Има ли право тогава да заема поста и какво ще стане с постановените присъди? Съдийската колегия започва проверка на казуса.

Алексей Трифонов е роден през 1972 година в Курск. Майка му е гражданка на Съветския съюз, а баща му българин. През 1988 година, когато е 16-годишен, на Трифонов е издаден Акт за раждане от столичния район "Изгрев", но оказва се има неясноти в информацията за гражданството му.

Тя е противоречива, защото при пресъставянето на Акта за раждане не са установени основанията за придобиване на българско гражданство, каза проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

По спогодба за избягване на двойното гражданство между България и Съветския съюз, действаща към момента на раждането на Алексей Трифонов, в срок от една година родителите му е трябвало да декларират чий гражданин ще бъде той. При липса на декларация се приема, че е гражданин на държавата, на чиято територия е роден.

От своя страна ВАС по повод оспорване на конкурсна процедура за избор на председател на съда се е произнесъл. Той се е позовал на документите, които е имал съдията, и е приел че притежава българско гражданство. Т.е. има известно противоречие в това, което се съдържа в масивите за населението и това, което е постановил съда, допълни проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

Съдът тогава е приел, че след като е бил действащ съдия, значи Алексей Трифонов е български гражданин, тъй като такова е законовото изискване за назначаване на тази позиция. По делото е приложен и документ, че Трифонов не е и не е бил гражданин на Руската федерация.

Изискани са допълнителни документи във връзка с писмото на министъра на правосъдието. Част от тях са от министерство на правосъдието, други са от общините, каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Ако се установи, че Алексей Трифонов няма българско гражданство, той ще стане апатрид - т.е. човек без гражданство. Ще трябва да бъде прекратен мандата му като председател на Софийския градски съд, а подписаните от него документи ще могат да бъдат атакувани по съдебен ред.

Говорим за административни актове. Това е практиката на ВАС и в административното право. Административен акт издаден при липса на компетентност е нищожен, допълни Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Присъдите и съдебните решения, които Алексей Трифонов е издал като съдия ще останат в сила и няма да бъдат засегнати от казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за проливни валежи и утре
Предупреждение за проливни валежи и утре
Има ли поругаване? Екип на БНТ по следите на скандала с гробището на български войници в РСМ
Има ли поругаване? Екип на БНТ по следите на скандала с гробището на български войници в РСМ