НОВИНИ

Държавата прави 100 бензиностанции, за да подобри конкуренцията на пазара с горива

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 18.05.2020
Чете се за: 01:59 мин.
Политика

Със създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" , държавата ще даде достъп до данъчните складове на всички търговци на пазара. Държавната петролна компания ще получи от държавния резерв всички дейности и активи по отношение на нефт и нефтопродукти, така и запасите, които се формират в ангажимент по линия на европейското законодателство.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след извънредно правителствено заседание, на което беше разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Приоритет на законопроекта са лизенцираните данъчни складове и осигуряването на максимален достъп и конкуренция, за да може цените на горивата да достигнат максимално равновестно положение.

Компанията ще получи и контрола от страна на частните обекти, доколко те изпълняват своите ангажименти също да съхраняват резерви, продължи финансовият министър.

По думите на Горанов темата за бензиностанциите е вторична тема към този законопроект.

Той обясни, че искат да създадат допълнителна конкуренция и да са сигурни, че участвайки на този пазар, държавата може да покаже действителната цена, при минимални надценки, на която могат да бъдат продавани горивата на територията на България.

Упрекът, че това е непазарно действие – пазарът ще реши, защото търговията с горива по начина, по който се регулира, е напълно свободно, уточни Горанов.

Ако тези държавните бензиностанции ценообразуват разумно могат да покажат или равна на останалите цена, или по-добра. Фактът, че има бензиностанции, които могат да продават на 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира, заяви още Горанов.

От думите му се разбра, че първоначално държавните бензиностанции ще са 100 на брой. Те ще бъдат изградени в населени места, където големите вериги не изграждат обекти и на първокласните пътища и магистрали.

-

В началото на брифинга министър Горанов коментира и тема, която по думите му е предмет на политически спекулации и която е опит за внушение, че правителството е увредило нечии интереси, свързани с бизнес отношения. А именно разпространената от бизнесмена Васил Божков паметна записка.

Горанов коментира:

"Имах възможност преди две седмици, при първата изява на г-н Божков, да коментирам, че и аз в качеството си на министър, вероятно и други колеги министри ще го потвърдят, сме поддържали добри работни контакти с всички хора, които искат да коментират бизнес средата в страната. Разговорите, които сме имали, винаги са били как да се подобри бизнес средата, дори това да е било свързано с намаления на данък добавена стойност - нещо, което аз не подкрепям и продължавам да съм с резерви. Опитът за внушение, че един или друг политик се е месил в бизнес отношенията между партньорите на г-н Божков или други договорни партньори на г-н Божков от медии, е опит за пренасяна на вина към правителството за действия и бездействия от страна на организаторите на хазартни игри. Единственият извод, който може да се направи в случая, е че позицията на г-н Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число на министър-председателя и тя е според мен необоснована, защото бизнес отношенията между г-н Божков и г-н Домусчиев си е само тяхна тема".

Според Горанов споменатите в съответната бележка не са коментирани с представители на правителството.

Той заяви, че Божков е изпаднал в неприятната ситуация да дава отчет на държавното обвинение.

Горанов увери, че Божков не е получавал привилигеровано третиране от нито един държавен орган и допълни че фактическата истина ще бъде установена в хода на досъдебното производство.

"Не си представям, че държавата се занимава с изземване на бизнеси или с толерирането на един бизнес или друг", каза той.

Ако някой има претенции, трябва да ги подкрепи с доказателства, в противен случай правителството става заложници на спорове между различни бизнес субекти.

Вижте целия брифинг във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горанов: Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган
Горанов: Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган
Почина легендата на френското кино Мишел Пиколи
Почина легендата на френското кино Мишел Пиколи