Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Държавата прави 100 бензиностанции, за да подобри конкуренцията на пазара с горива

от БНТ
17:28, 18.05.2020
Чете се за: 01:59 мин.
Политика

Със създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" , държавата ще даде достъп до данъчните складове на всички търговци на пазара. Държавната петролна компания ще получи от държавния резерв всички дейности и активи по отношение на нефт и нефтопродукти, така и запасите, които се формират в ангажимент по линия на европейското законодателство.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след извънредно правителствено заседание, на което беше разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Приоритет на законопроекта са лизенцираните данъчни складове и осигуряването на максимален достъп и конкуренция, за да може цените на горивата да достигнат максимално равновестно положение.

Компанията ще получи и контрола от страна на частните обекти, доколко те изпълняват своите ангажименти също да съхраняват резерви, продължи финансовият министър.

По думите на Горанов темата за бензиностанциите е вторична тема към този законопроект.

Той обясни, че искат да създадат допълнителна конкуренция и да са сигурни, че участвайки на този пазар, държавата може да покаже действителната цена, при минимални надценки, на която могат да бъдат продавани горивата на територията на България.

Упрекът, че това е непазарно действие – пазарът ще реши, защото търговията с горива по начина, по който се регулира, е напълно свободно, уточни Горанов.

Ако тези държавните бензиностанции ценообразуват разумно могат да покажат или равна на останалите цена, или по-добра. Фактът, че има бензиностанции, които могат да продават на 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира, заяви още Горанов.

От думите му се разбра, че първоначално държавните бензиностанции ще са 100 на брой. Те ще бъдат изградени в населени места, където големите вериги не изграждат обекти и на първокласните пътища и магистрали.

-

В началото на брифинга министър Горанов коментира и тема, която по думите му е предмет на политически спекулации и която е опит за внушение, че правителството е увредило нечии интереси, свързани с бизнес отношения. А именно разпространената от бизнесмена Васил Божков паметна записка.

Горанов коментира:

"Имах възможност преди две седмици, при първата изява на г-н Божков, да коментирам, че и аз в качеството си на министър, вероятно и други колеги министри ще го потвърдят, сме поддържали добри работни контакти с всички хора, които искат да коментират бизнес средата в страната. Разговорите, които сме имали, винаги са били как да се подобри бизнес средата, дори това да е било свързано с намаления на данък добавена стойност - нещо, което аз не подкрепям и продължавам да съм с резерви. Опитът за внушение, че един или друг политик се е месил в бизнес отношенията между партньорите на г-н Божков или други договорни партньори на г-н Божков от медии, е опит за пренасяна на вина към правителството за действия и бездействия от страна на организаторите на хазартни игри. Единственият извод, който може да се направи в случая, е че позицията на г-н Божков цели дискредитиране на представители на правителството, в това число на министър-председателя и тя е според мен необоснована, защото бизнес отношенията между г-н Божков и г-н Домусчиев си е само тяхна тема".

Според Горанов споменатите в съответната бележка не са коментирани с представители на правителството.

Той заяви, че Божков е изпаднал в неприятната ситуация да дава отчет на държавното обвинение.

Горанов увери, че Божков не е получавал привилигеровано третиране от нито един държавен орган и допълни че фактическата истина ще бъде установена в хода на досъдебното производство.

"Не си представям, че държавата се занимава с изземване на бизнеси или с толерирането на един бизнес или друг", каза той.

Ако някой има претенции, трябва да ги подкрепи с доказателства, в противен случай правителството става заложници на спорове между различни бизнес субекти.

Вижте целия брифинг във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Горанов: Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган
Горанов: Васил Божков не е получавал привилегировано третиране от нито един държавен орган
Почина легендата на френското кино Мишел Пиколи
Почина легендата на френското кино Мишел Пиколи