НОВИНИ

Държавата създава индустриална зона от 200 хектара до Доброславци

държавата създава индустриална зона 200 хектара доброславци
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:20, 10.04.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата обособява индустриална зона от 200 хектара до Доброславци, съобщиха на брифинг в Министерския съвет министърът на икономиката Никола Стоянов и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

"Правителството днес направи една решителна и преломна крачка, която ще създаде предпоставките България да привлече ключов стратегически международен инвеститор. Днес с решение на МС обособихме първата по рода си индустриална зона "Доброславци". Тя ще е 290 хектара или 200 футболни игрища, наредени едно от друго. Зоната ще се намира близо до идеалния център на София. Зоната ще бъде профилирана да служи на сектор "Автомобилостроене", заяви Пулев.

По отношение на това къде точно ще се намира индустриалната зона в село Доброславци, Пулев посочи: “Към настоящия момент ние успяхме да приватизираме тази локация, която е била използвана за военно летище”, уточни той.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов добави, че това е първата специализирана зона, която държавата създава, и припомни, че в последните 10 години в България са дошли над 300 компании и 67 000 души се трудят в тях. Според него с това решение отговарят на засиления инвестиционен интерес.

"По този начин показваме, че България ще има проактивна позиция, и няма да се оставим да бъдем заобиколени от големите стратегически инвеститори", каза още Никола Стоянов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА ще плати над 30 000 лева за щетите на стадион "Александър Шаламанов"
ЦСКА ще плати над 30 000 лева за щетите на стадион "Александър Шаламанов"
Ученици от Варна със специално отличие на Космическото общество на САЩ и НАСА
Ученици от Варна със специално отличие на Космическото общество на САЩ и НАСА