НОВИНИ

Държавата ще се разплати с "Автомагистрали - Черно море" до края на годината

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
20:18, 01.09.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Решение по казуса с неизплатените пари към дружеството "Автомагистрали - Черно море". Държавата ще се разплати с компанията до края на годината. Това обяви финансовият министър Асен Василев след среща в ресорното министерство този следобед.

По-рано през деня работници от компанията протестираха за пореден път под прозорците на властта. Те настояха да им бъдат изплатени близо 37 милиона лева за ремонта на магистрала Тракия, между Чирпан и Стара Загора.

"Една единствена среща с държавното дружество Автомагистрали, което ни даде предложение към мениджърския екип да изтеглят кредит, което да покрие задълженията си към персонала и да се успокоят нещата, което е неприемливо", каза Петя Стоянова, "Автомагистрали-Черно море".

"Министър Комитова - като човек, който отговаря за тези отношения - тя като изпълнителен човек да сезира и прокуратурата и всички държавни органи, а не да ни праща нас да се саморазправяме с бивши управляващи, настоящи управляващи или с някой на улицата - откъде, накъде", възмути се Тодор Капитанов от КНСБ.

Министър Комитова обясни, че държавата търси решение, но съзря политически ПР в действията на протестиращите.

"Това е политически ПР, защото сега точно трябва да е виновна министър Комитова, затова че някой е договарял задачи за ремонт на пътищата за 1,5 милиарда. Не мога да поема срокове за 1,5 милиарда, който го няма в бюджета. Това е трябвало да стане през миналата година, през септември, октомври и ноември", отговори Комитова.

"Искаме някакво решение с конкретни дати. Когато ние отиваме да работим на обект, имаме график и ако не го спазим, биваме глобявани, по 40 хиляди лева всеки ден. Г-жа Комитова каза, че политизираме, не ние не политизираме, това ни е във всяка една декларация. Нас не ни интересува дали е на власт Бойко Борисов, дали е на власт Стефан Янев", отговори Асен Тодоров от синдикалната организация на "Автомагистрали Черно море".

Решението дойде в късния следобед. Обяви го финансовият министър Асен Василев след среща с представители на строителния бранш.

"Това, около което се обединихме с колегите от МРРБ, Автомагистрари и АПИ е да предложим на парламента с ясен списък на договори АПИ да подпише анекси за реалната стойност на възлаганията, за да може на база тази реална стойност, след това да бъдат направени разплащанията към тези компании", каза Василев.

Асен Василев с решение за изплащането на заплатите на работниците от "Автомагистрали - Черно море"

Според Василев това може да се случи между разглежданията за актуализацията на бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очи в очи с урагана: Пред БНТ разказва оцелял след Катрина и Айда
Очи в очи с урагана: Пред БНТ разказва оцелял след Катрина и Айда
Кирил Петков: Ще продължим да сме част от промяната
Кирил Петков: Ще продължим да сме част от промяната