НОВИНИ

Асен Василев с решение за изплащането на заплатите на работниците от "Автомагистрали - Черно море"

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
18:14, 01.09.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Работници от "Автомагистрали - Черно море", които не са получили своите заплати, протестираха пред Министерския съвет днес. В следобедните часове те се срещнаха с финансовия министър Асен Василев.

След разговорите министър Василев уточни, че срещата е била за целия бранш, а не само за "Автомагистрали - Черно море".

"Както знаете, там сме в една особена ситуация, че има подписани договори, като има направени възлагания значително над стойността на договорите, което означава, че тези възлагания са направени в нарушение на Закона за обществените поръчки, който ограничава до 50% да е анекс, ако се направи на договора над стойността за възлагане", каза Василев.

"Това, около което се обединихме със строителните компании, както и с колегите от МРРБ, "Автомагистрали" и АПИ е да предложим на парламента да позволи с ясен списък на договорите, ясен списък на възлаганията, АПИ да подпише анекс за реалната стойност на възлаганията, за което ни трябва санкция на парламента, тъй като това е нарушение в Закона за обществените поръчки, за да може на база тази реална стойност след това съответно да бъдат направени разплащанията към тези компании. Като в този анекс, който се подписва, има ясен план за изплащане на сумите, което пък би позволило на банките да направят съответно факторинг на тези плащания.

Другото, около което се обединихме, е с отделен анекс, тъй като това пак би надхвърлило сумите на договорите, да се подпишат пак договор по договор с ясно приложение, със санкции на парламента, да се позволи на АПИ да подпише договори за зимно почистване и поддръжка на пътната система. До края на април догодина, като междувременно се проведат нормални обществени поръчки. И живот и здраве от май месец догодина да имаме реални обществени поръчки с реални суми, които не са в нарушение на закона", каза още министърът.

Точно в 11.00 часа под прозорците на властта се събраха протестиращи работници на синдикалната организация "Автомагистрали - Черно море". За пореден път поискаха да им бъдат изплатени близо 37 милиона лева за ремонта на магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора.

Протестиращите за кратко блокираха движението в района около триъгълника на властта.

По обед при недоволните пътни работници пристигна и служебният регионален министър Виолета Комитова. Тя им съобщи, че държавата търси решение да се разплати на дружеството, но съзря политически ПР в действията на протестиращите.

"Това е политически ПР, защото сега точно трябва да е виновна министър Комитова, затова че някой е договарял задачи за ремонт на пътищата за 1,5 милиарда. Не мога да поема срокове за 1,5 милиарда, който го няма в бюджета. Това е трябвало да стане през миналата година, през септември, октомври и ноември", каза Комитова.

"Искаме някакво решение с конкретни дати. Когато ние отиваме да работим на обект, имаме график, и ако не го спазим, биваме глобявани по 40 000 лева всеки ден. Г-жа Комитова каза, че политизираме. Не, ние не политизираме, това ни е във всяка една декларация. Нас не ни интересува дали е на власт Бойко Борисов, дали е на власт Стефан Янев", каза Асен Тодоров от "Автомагистрали Черно море".

Протестиращите се заканиха, че ако не бъде решен казусът с неизплатените им заплати, ще разпънат палаткови лагери пред Министерския съвет и Президентството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма свободни легла в детското COVID отделение в Бургас
Няма свободни легла в детското COVID отделение в Бургас
Край на разговорите за правителство: ИТН отказаха на БСП
Край на разговорите за правителство: ИТН отказаха на БСП