НОВИНИ

Край на разговорите за правителство: ИТН отказаха на БСП

bnt avatar logo
от БНТ
18:13, 01.09.2021 (обновена)
Чете се за: 08:12 мин.
У нас
Слушай новината

Шанс за съставяне на редовно правителство вече няма. След като очаквано от "Има такъв народ" заявиха пред БСП, че няма да ги подкрепят с третия мандат, предсрочните парламентарни избори са вече сигурни. Въпросът е кога ще са те?

Конкретна дата все още няма. Споровете в парламента днес стигнаха и до съмнения за вмешателство извън Народното събрание заради датата на парламентарните избори. Вече няма съмнение, че такива ще има. Последният опит на левицата за подкрепа от "Има такъв народ" беше безуспешен.

От БСП започнаха да бързат и настояха да се съкратят сроковете за разглеждане на актуализацията на бюджета, дори да се работи на извънредни заседания на правна комисия и парламент през празничните почивни дни.

От "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" бяха "против" с мотива, че така няма да може да се приемат други важни законопроекти. ГЕРБ съзряха опит за забавяне, за да не са изборите две в едно. След два часа и половина дебат - парламентът отхвърли предложението на БСП.

5-минутна среща и предизвестен отказ за подкрепа от "Има такъв народ" - така премина последният опит за съставяне на правителство с третия мандат на БСП.

Йорданов: Нямаме какво ново да кажем. Нинова: Дано в следващия парламент да има повече разум

"Единствената партия, която е казвала какво ще направи и го прави, е ИТН. Всички останали минаха през "ще подкрепим", "няма да подкрепим", "не искаме постове", "искаме политики", "не, не щем политики", "искаме постове". Цялата тая фурнаджийска лопата, която представляват другите партии - ние не участваме в това. Така че, колеги, няма какво ново да ви кажем освен, че ние няма да подкрепим съставяне на кабинет с ваш мандат", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Същественото беше да постигнем онова съгласие, което може да промени закриването на спецсъда и прокуратурата, състав на ВСС, дълбока реформа по отношение на философията на КОНПИ. Това ни беше желанието и това щеше да е добре да го направим. Уви, сега това ще се отложи с няколко месеца. Надяваме се поне в следващия парламент да има повече разум и да се направи такова мнозинство, което наистина да започне промяна в модела", каза Корнелия Нинова, председател на ПГ на БСП.

От БСП за пореден път призоваха да се побърза с актуализацията на държавния бюджет, за да може да се преизчислят пенсиите и да се осигурят средства за лекарите, за опазване на границата и за бизнеса.

"С "Изправи се БГ! Ние идваме!" водихме разговора за актуализацията на бюджета и за съкращаване на сроковете и намерихме разбиране. По реакцията ви виждам поне на първо четене някакво несъгласие. За последен път ви призоваваме: Проявете разум! Проявете отговорност!", допълни Корнелия Нинова.

"Понеже срещата се предаваше на живо - аз такова разбиране не чух", коментира Арман Бабикян от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Сега разбирате ли, защо ние не отиваме на такива срещи, които всъщност са празен пи ар. Използват този трети мандат като да са се хванали за мачтата на Аврора и да се опитват с него да се правят на управляващи в страната", поясни Борислав Сандов от ПГ на "Демократична България".

"Имах чувството, че се намирам на конгрес на БКП или БСП. Госпожа Нинова с директива едва ли не ни задължи комисията кога да работи и кога да не работи", уточни Любомир Каримански от ПГ на ИТН.

Споровете стигнаха и до съмнения за вмешателство извън парламента заради датата на изборите.

"Добре е телефонните обаждания от друга сграда да не се превръщат в законодателна инициатива на Народното събрание", заяви Арман Бабикян от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Дали наистина няма телефонни обаждания бюджетът да бъде приет след 15 септември? Хайде да видим дали няма такива телефонни обаждания, защото за другите ви гарантирам, че няма", подчерта Георги Свиленски от БСП.

От ГЕРБ смятат, че с актуализацията се "тупа топката". Затова също настояха да се приеме и да се върви към избори.

"Актуализацията на бюджета беше внесена от господин Радев с цел да се бави времето, защото той не иска да има избори 2 в 1. Ние ще му насрочим някаква дата сега, но после той може да бави пак колкото си иска сегашния парламент и накрая да се окаже, че парламентарните избори ще бъдат някъде декември", каза Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" смятат, че прибързаното приемане на актуализацията на бюджета няма да позволи да се гледат други внесени законопроекти.

"БСП няма да бъде вашият смокинов лист да си правите каквото искате тук", заяви Иван Иванов от ПГ на БСП.

"ПГ на ИБГНИ няма да бъде смокинов лист на желанието на БСП да пререже възможността от разглеждане на законите, свързани със съдебната власт", каза Мая Манолова, председател на ПГ на ИБГНИ.

"Тук стана листопад и листа падат, и става и сериал. И ту се събирате, ту се разделяте, пък се скарвате", допълни Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

От "Има такъв народ" видяха лицето на задкулисието зад идеята на БСП да се актуализира бързо бюджета и ги обвиниха, че играят в полза на статуквото като съкращават живота на парламента със седмица.

"Днес е денят за лицемерие на БСП. И вие отново се гушнахте с ГЕРБ. Така че, уважаеми сънародници, ако това предложение на БСП мине, те трябва да изпратят букет цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев", добави Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Госпожа Нинова не е ходила нито на кино с господин Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. Може и към нея да имаме всякакви отношения, но тя на килимчето не е била", коментира Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

"Невероятно прекрасна гледка е как ГЕРБ защитават БСП. Днес наистина е хубав ден за българската демокрация какъвто се говореше в зората след 89 година, за да лъснат връзките между двете партии на статуквото", отбеляза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Търпяла съм много повече от това, което днес причинявате. Уверявам ви, че Борисов е по-сериозен опонент и ние с него 5 години бая се бихме", каза още председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова.

В крайна сметка парламентът отхвърли предложението на БСП за по-бързо разглеждане на актуализацията на бюджета.

Репортери: Милена Кирова, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев с решение за изплащането на заплатите на работниците от "Автомагистрали - Черно море"
Асен Василев с решение за изплащането на заплатите на работниците от "Автомагистрали - Черно море"
Премиерът и трима министри в парламента заради мигрантския натиск
Премиерът и трима министри в парламента заради мигрантския натиск