НОВИНИ

Премиерът и трима министри в парламента заради мигрантския натиск

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 01.09.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Извънредно изслушване на премиера и още трима министри в парламента заради мигрантския натиск. Стефан Янев увери, че страната ни се готви да посрещне евентуална бежанска вълна и съобщи, че свиква Съвета по сигурността следващата седмица.

Стефан Янев: Обстановката по границата е спокойна

Опасността от бежанска вълна заради ситуацията в Афганистан и готовността на страната да се справи с мигрантския поток на границата прекрои дневния ред на парламента.

"Смятам, че към момента правим необходимото относно подготовката на страната, подготовката на националните елементи от системата за национална сигурност по охрана на държавната граница. Предстои да свикаме през следващата седмица Съвета за сигурност към Министерския съвет", заяви служебният премиер Стефан Янев.

Вече са изготвени тактически планове и разчети как да действа армията по границата, съобщи Янев, но засега военните ще останат в поделенията.

"Към момента, съобразно ситуацията, не се налага включването на въоръжените сили в охраната на границата. Такова решение не е взето и ще бъде взето, когато обстановката го налага", допълни Стефан Янев.

До 1051 военнослужещи могат да бъдат разположени по границата с Турция, на 3 ротации по 2 седмици, като първата е до 350 военни, съобщи пред депутатите министърът на отбраната.

"Необходимите финансови средства за участието на средно 600 военнослужещи на месец и необходимата техника за усилване охраната на държавната граница с продължителност до края на годината, възлиза на 9 606 000 лева. Министерството на отбраната не разполага с тези средства", добави служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Вътрешният министър обясни, че има ясен разчет и осигурени средства за ремонта на компрометираните участъци на оградата по границата.

"Може би от 3 до 4 милиона лева ще струва възстановяването от респективно ремонта, така че в тези 2-3 месеца, които предстоят, мисля, че ще могат да се реализират тези ремонтни дейности. Мисля, че това може да стане, така че оградното съоръжение да стане още по-надеждно и да се улесни по такъв начин дейността на нашите гранични власти", подчерта Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи.

Европейският съюз търси диалог с новата власт в Афганистан по няколко основни въпроса, съобщи външният министър.

"Да не се допуска повторното превръщане на Афганистан в територия и платформа на терористични организации и не на последно място да не се допуска повторното превръщане на Афганистан в убежище за терористични организации", каза още служебният външен министър Светлан Стоев.

Той съобщи, че успешно са евакуирани 22-ма българи и 34-ма афганистанци, които са работили за дипломатическата ни мисия и военни контингенти. Предстои транспортирането на още 22-ма от Пакистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Край на разговорите за правителство: ИТН отказаха на БСП
Край на разговорите за правителство: ИТН отказаха на БСП
Румен Радев пред БНТ: Натискът към България по темата за РС Македония ще се засилва
Румен Радев пред БНТ: Натискът към България по темата за РС Македония ще се засилва