НОВИНИ

Румен Радев пред БНТ: Натискът към България по темата за РС Македония ще се засилва

Александър Марков
от Александър Марков
17:55, 01.09.2021 (обновена)
Чете се за: 07:02 мин.
Политика
Слушай новината

Натискът към България по въпроса за евроинтеграцията на Република Северна Македония се усилва и ще продължи да се усилва. Това заяви президентът Румен Радев в Словения, където обсъжда разширяването на ЕС с евролидери и премиери от Западните Балкани. Радев посочи, че България очаква правни гаранции за "необратимост" в отношенията София-Скопие.

Пред БНТ президентът посочи, че очакванията на нашите европартньори към София да направи компромис по спора със Скопие се увеличават. България е за евроинтеграцията на Западните Балкани и Скопие, но това не бива да бъде за сметка на българския национален интерес. Тази позиция той е изразил и пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и пред заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс.

Румен Радев представя България на форум за разширяването на ЕС

България има най-голяма интерес Западните Балкани и Скопие да влязат в ЕС. Но търси правни гаранции от Скопие за изпълнение на двустранния ни договор, премахване езика на омразата и повратната представа за България, обясни президентът Румен Радев.

"За съжаление, през последните години нашите отношения с РСМ бяха вкарани в задънена улица, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори. И точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато", каза той.

Радев посочи, че служебното правителство работи за поддържане на диалога на най-високо ниво със Скопие.

"И тук искам да призова всички партии в България, от които зависи съставянето на редовно правителство, да си дават много ясна сметка, че натискът върху България ще се засилва. И ние имаме нужда възможно по-скоро от редовно правителство и редовен парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред нашите европейски партньори", каза Радев.

Ексклузивно за БНТ премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обяви, че чака стабилно правителство в България, за да продължат разговорите. И се надява, "ЕС да прояви необходимия кураж и да направи решителна стъпка към Западните Балкани".

Зоран Заев ексклузивно пред БНТ: Очаквам сформиране на стабилно редовно правителство, за да продължат разговорите

Хърватия също подкрепя началото на преговори със Скопие, обяви хърватският премиер Андрей Пленкович.

"Затова призовах и нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България. Има неща, които трябва да се свършат и те са във фундамента на ЕС, те са европейските ценности за гражданските свободи", каза президентът Румен Радев.

В Блед лидерите на страните от Западните Балкани изразиха разочарованието си от бавния преговорен процес, а Брюксел напомни, че отделя 3 млрд. евро за региона за борба с пандемията и 9 млрд. - за инвестиции.

Освен, разбира се, темата за разширяването на ЕС към Западните Балкани - лидерите на Гърция, Сърбия, Унгария, Хърватия и Шарл Мишел обсъдиха и възможната миграционна криза. Страните по протежение на т.н. Балкански маршрут, който се отвори през Западните Балкани през 2015 г., са категорични, че ЕС този път трябва да предотврати ново неконтролирано навлизане на хора по външните граници на ЕС.

Ето какво още каза за БНТ президентът Румен Радев:

Днешният форум събира лидерите на Балканските страни с ръководителите на ЕС. Приобщаването на страните от Западните Балкани е в интерес на всички граждани в нашия регион. Евроинтеграцията ще продължи да бъде приоритет за външната ни политика, особено с акцент Република Северна Македония.

За съжаление, нашите отношения с РСМ бяха вкарани в задънена улица през последните години, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори.

Точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато. Затова и служебното правителство и президентската институция полагат усилия за възстановяване на диалога на най-високо ниво и за формулиране на ясни позиции и най-вече тяхното отстояване пред нашите европейски партньори.

Отново представих пред тях българската позиция, България е най-заинтересованата страна да има бързо развитие по въпроса, РСМ и Албания да тръгнат по свой европейски път.

Но ние очакваме след резолюцията, приета от парламента в Скопие през юли, която циментира неизпълнението на нашия двустранен договор, правни гаранции за необратими и устойчиви решения за развитието на нашите отношения - и то не само ясни механизми, така че да бъде изкоренен езикът на омразата. Тази повратна представа от учебниците, паметниците, музеите, от медиите и дори от политиката на най-високо ниво.

Благодаря на Пендаровски и Заев, че успяхме да подновим диалога на най-високо политическо ниво. Да търсим приемливо и устойчиво решение, което да гарантира правата на хората в РСМ с българско самосъзнание.

Призовах нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България. Вярвам, че с общи усилия ще стигнем до устойчиви решения, но това не може да става за сметка на българският национален интерес.

Призовавам всички партии, от които зависи съставянето на редовно правителство, че натискът върху България ще се засилва и ние имаме нужда от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват нашата национална позиция пред европейските ни партньори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът и трима министри в парламента заради мигрантския натиск
Премиерът и трима министри в парламента заради мигрантския натиск
Гарет Саутгейт: Подготвяме отбора за всеки възможен сценарий
Гарет Саутгейт: Подготвяме отбора за всеки възможен сценарий