НОВИНИ

Д-р Брънзалов: БЛС е залят с писма и жалби от лекари

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 01.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Българският лекарски съюз е залят с писма и жалби от лекари, на които така наречените средства за неблагоприятни условия на работа не се изплащат адекватно, посочи в "Още от деня" д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Управителния съвет на БЛС. Той отрече, че новата методика за определяне на заплащането е по тяхна инициатива и подчерта, че е по инициатива на Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването.

По думите му разговори с тях са се водили във времето, когато заболеваемостта е била 40 човека на ден, тогава те са се съгласили средствата за условия на работа да бъдат намалени, в извънболничната помощ те да кореспондират със заболеваемостта на база 14-дневен период.

"В болничната помощ настъпиха действително най-големите катаклизми, ние стигнахме до решението да изпратим писмо до Здравната каса. След като не можем да се разберем и има толкова голямо недоволство, да се върне старата методика за изплащане на средствата", каза д-р Брънзалов.

Може би малко по-рано дойде тази COVID вълна, в сравнение с прогнозите, но не ни изненадва, подчерта той. Припомни, че българското население е сред най-ниско ваксинираните и поясни, че през последните месеци хората са живеели, все едно няма проблем с коронавируса и тези резултати от последните дни със заболели и починали е следствие от това.

Според д-р Брънзалов голямата част от членовете на БЛС са убеждавали своите пациенти да се ваксинират.

"За съжаление, не го крием, има и част от нашето съсловие, които се изказваха спорно по тези въпроси, което доведе до съответните последствия", заяви д-р Брънзалов и подчерта, че в България има мощна антиваксърска вълна, обхванала специално ваксините срещу COVID, която няма никакво научно покритие.

Заместник-председателят на Управителния съвет на БЛС беше категоричен, че за задължителна ваксинация трябва да се вземе политическо решение.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще закрият ли специализираните съдилища и прокуратури?
Ще закрият ли специализираните съдилища и прокуратури?
Младите волейболисти срещу Полша в битката за златото
Младите волейболисти срещу Полша в битката за златото