НОВИНИ

Търговище в критичната COVID зона заради сватби за по 300 души и семейни тържества

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 01.09.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Област Търговище навлезе в критичната тъмночервена ковид зона. Само за последните дни заразените с вируса са 503 на 100 хиляди души, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

От началото на имунизационната кампания в областта са ваксинирани малко над 28 000 души, като едва малко над 13 000 души са получили втора доза.

12 починали за два дни. Средно по 55 души са регистрирани с ковид на ден. Това е само част от статистиката в област Търговище. Според РЗИ-Търговище основната причина за скока на заразените от началото на август са множеството многобройни сватби, кръщенета и семейни празници.

"Които бяха посетени от триста души нагоре. Имаме информация, че в някои села в Търговищко, за 30 дни са проведени 32 сватби. Тоест в центъра на селото масите, като са сложени, един месец не са вдигани изобщо. Големият брой посетители на тези сватби и хора, които се завърнаха предимно от чужбина, защото там са забранени тези организирани мероприятия, част от тях са били явно болни, каза д-р Марин Йовов - главен секретар на РЗИ- Търговище.

Местните власти твърдят, че са с вързани ръце и не могат да наложат ограничения, докато не бъде взето решение на национално ниво.

"Ограничения на местно ниво, ние говорихме и с областния управител няма как да наложим, понеже, когато наложим ние ограничение за заведенията, това не води до тази мярка 60 на 40, която се приема в национален мащаб", каза Дарин Димитров - кмет на община Търговище.

Засега болницата в Търговище има резерв от легла за лечение, както и готовност да се открият още за лечение на болни от ковид. В момента там се лекуват 44 души, като двама от тях са в интензивното отделение.

"От разговорите, които съм водил с колегите, които работят в инфекциозно отделение 100% са неваксинирани", каза д-р Иван Светулков - управител на МБАЛ-Търговище.

Според здравните власти в Търговище едва в последните дни има засилен интерес към имунизация с еднодозовата ваксина на Янсен. Ваксинират се предимно от хора, които търсят бърз начин да получат сертификат, за да пътуват в чужбина.

Репортер: Тодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ще заложи на нови формати и нови лица през есенния телевизионен сезон
БНТ ще заложи на нови формати и нови лица през есенния телевизионен сезон
7 българчета на четвъртфиналите на турнир до 14 г. от Тенис Европа в Бургас
7 българчета на четвъртфиналите на турнир до 14 г. от Тенис Европа в Бургас