НОВИНИ

Делян Добрев: В енергийна комисия приехме две от може би най-важните решения за хората

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 02.11.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Политика
Слушай новината

На заседанието на парламентарната Енергийна комисия приехме две от може би най-важните решения за хората - едното е за бизнеса и касае компенсацията на цената на тока, която се удължава за цялата 2023 г. Нещо повече - бизнесът ще получава компенсацията не над 250 лв., а над 200 лв. Това заяви в "Още от деня" председателят на Комисията по енергетика в НС, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

Средствата за компенсацията на бизнеса са от самата енергетика, уточни той. Свръхпечалбите от енергийните дружества ги връщаме обратно на бизнеса, което е и политика на Европейската комисия. Коментира, че мярката е предложение на ГЕРБ, но е припозната от всички партии, затова и очаква широка подкрепа на проекта утре в парламента.

Второто решение касае битовите потребители.

"Взехме решение, с което НС забранява на правителствата - било то служебни или редовни, да предприемат действия в посока либерализация на пазара на бита, т.е. битовите потребители да излизат на свободния пазар и да плащат високите цени на тока до края на 2025 година. Срокът е записан в Плана за възстановяване и устойчивост", допълни Добрев.

Обясни, че след 2025 година ще стане поетапно излизане на свободния пазар. Заяви, че е предложил първите, които ще излязат на свободния пазар да са депутатите и министрите, които получават много големи заплати.

"Критерият за това кой ще плаща скъп ток трябва да бъде не на киловатите, а на подоходен принцип. Т.е. вземаш повече от максималния осигурителен праг - 3400 лв., имаш достатъчно пари да си платиш по-високата цена на електроенергията. Следващата стъпка може да е за хората, които взимат над 2500 лв.", каза още той.

Делян Добрев се спря и на темата с цената на горивата. Обясни, че всички енергийни предприятия и преносните оператори правят вноска във Фонда за енергийна сигурност в размер на 5% от техния оборот.

"Ние ще използваме този механизъм да накараме вносителите на гориво и тези, които преработват петрол в "Лукойл Нефтохим Бургас" да правят вноска във Фонда за енергийна сигурност, която да е достатъчна, за да компенсира с 1 лев на литър", посочи той.

На въпрос дали ще се състои лидерски разговор за евентуален кабинет, Делян Добрев заяви, че предстоящите разговори по-скоро трябва да бъдат водени от експерти.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец се похвали с ново тревно покритие на стадиона си (Видео)
Лудогорец се похвали с ново тревно покритие на стадиона си (Видео)
Майката на нападателя от Русе пред БНТ: Не оправдавам сина си, но ме е страх за него
Майката на нападателя от Русе пред БНТ: Не оправдавам сина си, но ме е страх за него