НОВИНИ

След консултациите при президента: Според ДПС е нужен диалог, за да се преодолее политическата криза

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:05, 02.11.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

На консултациите при президента Румен Радев с третата политическа сила, ДПС защитиха тезата, че за да се преодолее политическата криза е нужен диалог. Държавният глава напомни, че хората очакват редовно правителство, което да решава проблемите и да носи политическа отговорност.

За по-малко от две години българите гласуваха четири пъти за парламент. Общото е, че не дадоха голямо доверието на нито една партия. С този коментар президентът Радев започна срещата с ДПС. Според него хората очакват редовно правителство, което да поеме политическата отговорност в нелеките времена.

"Гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която да може да управлява сама, но не дадоха възможности за лесни коалиции. Въпреки това гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, да бъдат решавани своевременно, устойчиво и ефективно. А това съответно означава редовно правителство", заяви Румен Радев - президент на Република България.

Румен Радев: ДПС е партия с опит в парламентаризма

Президентът отбеляза, че ДПС е партия с богат парламентарен опит и пряк участник в най-дългите досега преговори за съставянето на правителството - това на Тройната коалиция. Попита ги дали е нужна промяна във формулата за кабинет, като програмен или експертен и кой ще носи политическата отговорност при такъв тип правителство. Впечатленията му са, че засега в парламента надделяват процедурите и декларациите.

"Много се надявам законите и решенията да вземат връх над процедурите, защото в момента текат дебати и по самите процедури, да има разумен, конструктивен, балансиран диалог, всички го очакваме", каза още президентът.

Първата криза, която трябва да се преодолее, е политическата, настояват от ДПС. А на въпроса на президента биха ли подкрепили правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, Мустафа Карадайъ отговори:

"С предварителни условия - червени линии, розови линии или каквито и да са линии трудно би произвел какъвто и да е продукт. Диалог с разделителни линии, основани на реваншизма и омразата и противопоставянето трудно ще се произведе продукт. Ние от ДПС на преден план поставяме диалога".

Карадайъ: Предложихме на президента да затвори партиите като конклава във Ватикана - до бял пушек

Може ли 48-ото НС да излъчи правителство - Карадайъ с чувство за хумор даде възможен отговор:

"Ако има удобна зала тук в президентството да вземат като конклава във Ватикана да ни затворят до бял пушек".

Хората очакват да има стабилно правителство, което да решава множеството кризи, добави лидерът на ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ел Шаарауи: Мачът с Лудогорец е решаващ, ще се раздадем докрай
Ел Шаарауи: Мачът с Лудогорец е решаващ, ще се раздадем докрай
България да предостави военна помощ за Украйна решиха комисиите по външна политика и отбрана
България да предостави военна помощ за Украйна решиха комисиите по външна политика и отбрана