НОВИНИ

Демографски и партиен профил на гласувалите на балотажа

демографски партиен профил гласувалите балотажа
bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 22.11.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Профилът на гласувалите за Румен Радев в по-голяма степен, в сравнение с този на Анастас Герджиков, показва подкрепа сред хора с по-благоприятна жизнена перспектива, т.е. по-високо образование, местоживеене в по-големи насели места, принадлежност към по-млади групи и т.н. Това в голяма степен кореспондира с подкрепата за Радев от страна на „Продължаваме промяната“ – това е формация, която се базира именно на икономически активните възрасти. Другата основна подкрепа за Радев идва от БСП – партия, която пък обикновено има подкрепа сред по-възрастни хора, с по-ниски доходи и т.н. Това сочи подробен профили от екзитпол, възложен и финансиран от БНР, БНТ, „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД и „Инвестор.БГ“ АД и и проведен от „Галъп интернешънъл болкан“.

В общи линии, електоратите на партиите са излезли да гласуват сравнително пропорционално спрямо миналата неделя (включително и електоратите на нови формации и формации, които още не са образували твърди структури на подкрепа) с едно видимо изключение – ДПС. Данните от колоната „Общо“ ясно показват, че мобилизацията при ДПС сега е около 6% в страната, при около два пъти по-висок дял за ДПС миналата седмица. Това е и част от обяснението за сравнително по-ниската активност сега. Разбира се, в балотажи обикновено се очаква именно по-ниска активност спрямо първи тур.

Практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Радев. Почти 100% от вота на излезлите да гласуват привърженици на БСП са отишли при Радев, над 90% от тези на ПП (и 8% за Герджиков) и на ИТН (и 7% за Герджиков), над 70% от привържениците на „Възраждане“ и на ДБ също са избрали Радев и т.н. В близо 90% от случаите пък феновете на ГЕРБ са избрали Герджиков. Има обаче и 12% от тях, които са подкрепили Радев. При ДПС подкрепата за Герджиков е в съотношение: 69% за Герджиков срещу 28% за Радев.

Така, повече от една трета от вота за Радев е дошла от ПП, близо една четвърт – от БСП, една десета – от ИТН, 7% – от ДБ и т.н. Вотът при Герджиков идва основно от ГЕРБ (близо две трети от общия вот на кандидата) и от ДПС (13% от общия вот за кандидата). 7% от вота за Анастас Герджиков идва от привърженици на ПП и т.н.

До квадратчето „Не подкрепям никого“ сравнително по-често са прибягвали привърженици на „Възраждане“ и „Демократична България“ – явно изборът между двамата кандидати е бил труден. Разбира се, в тези два електората като цяло решително преобладават гласовете за Радев. В квадратчето „Не подкрепям никого“, закономерно, личат най-вече хора, които и в предходния тур са гласували така.

Фигурите са както следва:

Вертикален профил: Структура на електоратите на кандидатите за президент – сборовете по вертикали дават 100%.

Хоризонтален профил: Структура на групи гласоподаватели според вота за президент – сборовете по хоризонтали дават 100%.

Възможни са минимални отклонения заради закръглявания.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастна жена загина при пожар в павилион за вестници в Пловдив (СНИМКИ)
Възрастна жена загина при пожар в павилион за вестници в Пловдив (СНИМКИ)
СЗО: Задължителната ваксинация срещу COVID-19 трябва да бъде "крайна мярка"
СЗО: Задължителната ваксинация срещу COVID-19 трябва да бъде "крайна мярка"