НОВИНИ

Как са гласували хората по възраст, населено място и образование?

bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 21.11.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Какви са демографските характеристики на хората, гласували на втория тур на президентските избори?

  • Възраст

Според данните на "Алфа Рисърч" подкрепата за двамата кандидати е почти еднаква при всички възрастови групи. Много малък процент от всички гласували е посочил "Не подкрепям никого". Особеност тук е, че при най-младата възрастова група е малко по-висок делът на избралите Румен Радев. Според анализаторите това се дължи най-вече на подкрепилите ПП на парламентарните избори миналата седмица.

  • Образование

63% от хората с висше образование са подкрепили Румен Радев, а 35% - проф. Герджиков. Президентският вот е много по-концентриран. Във всички образователни групи също имаме сходна подкрепа за двамата кандидати.

  • Населено място

По данни на "Галъп" предимството на Румен Радев е в областните градове, а на Анастас Герджиков - в селата. Това се дължи на структурата на избирателите на ГЕРБ, които успяха да установят много стабилно политическо присъствие в малките населени места.

Разпределението показва, че и двамата кандидати не са затворени в един конкретен сегмент, а са равномерно разпределени при всички демографски групи.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА БАЛОТАЖА - КАК ГЛАСУВАТ ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧВА В СЕКЦИИТЕ У НАС И ЗАД ГРАНИЦА, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училищата, в които е имало секции на балотажа, ще са онлайн
Училищата, в които е имало секции на балотажа, ще са онлайн
Съпругата на Румен Радев празнува заедно с щаба му (СНИМКИ)
Съпругата на Румен Радев празнува заедно с щаба му (СНИМКИ)