НОВИНИ

Ден на отворените врати в Музея на авиацията в Пловдив заради празника на ВВС

bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 16.10.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Военновъздушните сили на България празнуват днес. На 16 октомври преди 109 години българските пилоти Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първия боен полет в историята не само на нашата, но и на европейската авиация.

За празника Музеят на авиацията в Пловдив посрещна посетители с вход свободен.

Любители като фотографа Владимир Касабов са идвали десетки пъти в Музея на авиацията, но всеки път научават нови фрагменти от историята на експонатите. Владимир специално води сина си пред немския хидроплан Арадо, който за първи път вижда след реставрацията.

"Това е може би едно от два или три в света има такива останали. Това от варненското езеро е извадено преди много време и беше в лошо състояние", обясни Владимир.

За Кристиана най-вълнуваща е документалната изложба, която проследява историята на авиационните подразделения на българските военно-въздушните сили, защото на кадрите търси баща си – капитан Дачев.

"Той лети на Кугар, но те са нататък в базата. Тати е идвал в училище да разказва, правил е представяния за него, показвал е снимки", разказва тя.

Изложбата проследява и развитието на българската военна авиация.

"В снимки, в документи и с пояснителни текстове сме разказали създаването на тези бази, представили сме командирите и също така машините, на които те са летели и продължават да летят до наши дни", казва Рада Банялиева – директор на Музея на авиацията.

Като част от програмата беше представен филм, посветен на майор Чудомир Топлодолски - един летците герои, защитавали небето над България по време на бомбардировките от Втората световна война.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мотошествие "Заедно срещу рака на гърдата" се проведе в Пловдив
Мотошествие "Заедно срещу рака на гърдата" се проведе в Пловдив
Левски обърна Локо (София) за първа победа под ръководството на Мъри
Левски обърна Локо (София) за първа победа под ръководството на Мъри