НОВИНИ

Денков: Само КС може да реши дали промените в основния закон са противоконституционни

Александър Марков
от Александър Марков
12:06, 08.01.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков заяви, че само Конституционният съд може да се произнесе дали промените в основния закон са противоконституционни. Според него, президентът Румен Радев има проблем с ограничаването на някои права, с които е било злоупотребено през последните години относно служебните правителства.

"Президентът е заинтересована страна заради промените, свързани със служебните правителства. Всеобщо е мнението на политическите сили, които подкрепиха промените в Конституцията, е, че беше необходима промяна както в правосъдната система, която, както виждам, не се оспорва, така и по отношение на статута на служебните правителства, които се оказаха без парламентарен контрол дълги периоди от време", каза Николай Денков.

Президентът има проблем с промените, защото се ограничават определени негови права, с които, по думите на Николай Денков, "беше злоупотребено през последните две години".

"Така че търсенето на подходящ баланс е задължение на политическите сили, представени в Парламента, и те го намериха по начин, който смятат за правилен. Оттук нататък само КС може да каже кое противоречи на Конституцията".

Премиерът коментира и скандала с непоканените депутати на Богоявленския водосвет.

"Мисля, че всичко стана пределно ясно. Човекът, който от МО е направил грешка, вчера ясно каза, че е направил грешка, подаде си оставката. На министъра, разбира се, не му е работа да се занимава с изпращането на покани, така че политическата атака към министър Тагарев няма нищо общо с конкретната грешка, която е направил човекът, експертът в МО. Опити за политически атаки винаги ще има, разбира се, жалко е, когато целият разговор в даден сектор се концентрира около скандалите".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фернандо Сантош застава начело на Бешикташ
Фернандо Сантош застава начело на Бешикташ
Прокуратурата ще иска постоянен арест за задържаните за убийството на мъж в района на София
Прокуратурата ще иска постоянен арест за задържаните за убийството на мъж в района на София