НОВИНИ

България преди Шенген: Как летище Варна се готви за промяната

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 08.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Влизането на България в Шенген по въздух ще намали пътуването на всеки пасажер средно с 5 минути. Това заяви директорът на Летище Варна Димитър Костадинов. Той каза, че аеропортът в морския град е готов за датата 31 март, когато страната ни официално ще стане част от Шенгенското пространство по въздух и вода.

В момента 70 процента от трафика на летището във Варна е от и до държави, които са част от Шенген.

“Ние сме готови във всеки един момент, и днес, да направим разделението на инфраструктурата, така че да разделим пътуването съгласно Шенгенския кодекс. От 31 март за нас няма проблем да изпълним изискванията”, обясни Димитър Костадинов, директор на Летище Варна.

Още от 2010 година летището във Варна е партньор на проекта "Шенген" и е осигурено разделянето на пътниците от трети страни от тези от Шенгенското пространство. Работи се и по стратегия за следващите 10 години.

“Стартираме проект, който е в рамките на седемцифрена сума в евро, за това да осигурим за следващите 10 години капацитета и условията, както за пътниците по шенгенските и за тези за нешенгенски дестинации”, каза още Димитър Костадинов, директор на Летище Варна.

Една от големите промени за българските пасажери след 31 март по летищета е, че отпадат граничните проверки.

“Граничните проверки ще бъдат заменени с така наречените “компенсиращи мерки”, които сме задължени да изпълняваме при влизането ни в Шенген. Ще има разделение между всички останали дестинации, които се осъществяват от летище Варна ще бъдат отделени в отделен салон”, поясни Бончо Кралев, началник на "Гранична полиция" - Варна.

От летището във Варна, и от Гранична полиция заявиха, че имат достатъчно подготвени служители, които да се справят със задачите след приемането на България в Шенген.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ефективни ли са противогрипните мерки в бургаските детски градини и училища?
Ефективни ли са противогрипните мерки в бургаските детски градини и училища?
Манчестър Юнайтед приема Уигън в последната надежда на "червените дяволи" за трофей този сезон
Манчестър Юнайтед приема Уигън в последната надежда на "червените дяволи" за трофей този сезон