НОВИНИ

Раздадоха наградите "Златен глобус": Филмът "Опенхаймер" е големият победител

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:47, 08.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Триумф за "Опенхаймер" и "Наследници" на наградите "Златен глобус" и разочарование за "Барби". 81-ата церемония се проведе тази нощ в Лос Анджелис с водещ комикът Джо Кой. Така беше поставено началото на сезона на наградите в Холивуд, чиято кулминация е връчването на Оскарите на 10 март.

Пет "Златни глобуса" за "Опенхаймер", включително най-престижните - за най-добра драма и най-добър режисьор, за Кристофър Нолан.

"Като режисьор изведнъж осъзнах, че мога да приема наградата единствено от името на всички. Като режисьори ние се опитваме да обединяваме хората и да ги накараме да дадат най-доброто от себе си", каза Кристофър Нолан, режисьор.

Целувка за Килиън Мърфи в изблик на бурна радост предизвика комична ситуация при обявяването му за най-добър актьор за главната роля в лентата за създателя на атомната бомба.

"Първи въпрос - имам ли червило по целия нос? Просто ще го оставя. В самото начало Крис Нолан каза, че ще е различно. Бях в ръцете на режисьор визионер, майстор. Едно от най-красивите и крехки неща в актьорската професия е, че не можеш да го направиш сам. А ние имахме най-невероятния актьорски състав в този филм. Истинска магия!", каза Килиън Мърфи, актьор.

Робърт Дауни-джуниър спечели наградата за най-добър актьор в поддържаща роля също в "Опенхаймер". Петата статуетка за един от най-касовите хитове на 2023 година е за най-добър саундтрак.

Два "Златни глобуса" и за "Клети създания" - отличие в категорията най-добър мюзикъл или комедия и статуетка за Ема Стоун за най-добра комедийна актриса за ролята ѝ на Бела.

"Бела се влюбва в живота и приема доброто и лошото в еднаква степен. Наистина ме накара да погледна на живота по различен начин и това е, което си струва и има значение. Тя ще остане дълбоко в мен", каза Ема Стоун, актриса.

Сериалът "Наследници" получи няколко отличия за последния си сезон, посветен на битката за контрол над глобална медийна империя, сред които и приза за най-добър драматичен сериал. Киърън Кълкин получи наградата за най-добър актьор в телевизионна драма.

Голямото разочарование е за "Барби". Филмът беше сред фаворитите, но получи "Златен глобус" само в категорията за операторско майсторство и постижения в разпространението, а Били Айлиш - за най-добра песен.

Френският филм "Анатомия на едно падане" е най-добър чуждоезичен филм и спечели наградата и за най-добър сценарий.

Лили Гладстоун стана първата актриса от коренното население на САЩ, която печели "Златен глобус" за най-добра актриса в драматичен филм в епичната продукция "Убийците на цветната луна" на режисьора Мартин Скорсезе.

снимки: БТА

Церемонията в Бевърли Хилс събра най-големите звезди за първи път след продължилата шест месеца стачка на актьорите и сценаристите в Холивуд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков се завърна в игра, но Сакраменто допусна тежка загуба от Ню Орлиънс
Везенков се завърна в игра, но Сакраменто допусна тежка загуба от Ню Орлиънс
Празнуваме Бабинден
Празнуваме Бабинден