НОВИНИ

Мръсен въздух и високи нива на фини прахови частици в Благоевград

Какви мерки взимат местните власти?

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:19, 08.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Високи нива на мръсен въздух и фини прахови частици над допустимите норми отчитат измервателните станции в Благоевград през последните няколко дни. За да се реши проблемът, местните власти обмислят въвеждането ограничения в централната градска част и най-натоварените булеварди.

Отоплението с твърди горива и въглеродните емисии от автомобилите - това са сред основните причини за мръсния въздух в Благоевград. Според част от хората, санкции и ограничения трябва да има.

Никола Шарков: "Трябва наистина да се ограничат малко автомобилите, най-вече в централна градска част, където наистина според мен има ефект, върху центъра ли, може би да вземат пример от Софийска община."

Валери Гръчки: "Това за малките деца е доста зле, защото дишат мръсен въздух и не и се отразява добре."

Въвеждане на нискоемисионни зони, реорганизация на системата за паркиране в града и по-сериозна кампания за подмяната на печки с твърдо гориво с друг вид отопление - това са първите мерки, които ще въведат от общината през следващите няколко седмици.

"Община Благоевград кандидатства и беше одобрена по програма "Околна среда" за този програмен период с определен бюджет от близо 22 млн. лева за подмяна на печки на твърдо гориво. Надяваме се, че този процес ще започне още от тази година и през следващия отоплителен сезон да имаме голям брой домакинства с подменени печки на твърдо гориво", обясни Наталия Димитрова-Попова - директор на дирекция "Екология" в община Благоевград.

От общината ще поискат от Министерството на околната среда и водите инсталирането на втора измервателна станция за качеството на въздуха в близост до центъра на града. В момента в Благоевград има налична само една, която се намира в един от крайните квартали.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимата настъпва: Очакват се ниски температури до началото на следващата седмица
Зимата настъпва: Очакват се ниски температури до началото на следващата седмица
От днес започва изплащането на пенсиите за януари
От днес започва изплащането на пенсиите за януари