НОВИНИ

Михаил Миков: Полицаите се въздържат да упражняват дадените им правомощия заради случаи като Стара Загора

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 08.01.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

При случаи като полицейското преследване в Стара Загора по-ниските началници и редовите служители отнасят негативите, обявяват се някакви мерки, но после никой не контролира докъде стигат те. Това коментира в "Денят започва" бившият вътрешен министър Михаил Миков.

"Полицаите се въздържат да упражняват всичко, което им е дадено от закона точно заради подобни случаи, в които рискът те да платят сметката на една система, в която няма доверие и има грешки, е много голям".

За случая се разчу заради засиления обществен натиск и близките на починалия, но трябва прокуратурата и съдът да си свършат работата, посочи той.

"Обществото ни е много чувствително, но понякога заема само едната страна. Ако има превишаване на полицейски права, ако няма преследване на престъпник, фактите и детайлите трябва да са много ясни. Не може само на базата на един повтарящ се материал от камерите да се правят крайни изводи дали има превишаване на полицейската сила или не".

Обществото иска от полицаите да действат, когато има посегателство срещу обществения ред, в същото време има едно натрупано съмнение за превишаване на правомощията, каза Михаил Миков.

"В МВР текат два процеса - от една страна началниците изискват от полицаите да действат и да предотвратяват най-грубите посегателства срещу обществения ред чрез законовата употреба на сила. В определени ситуации има превишаване на тази сила. Съществува обаче и другата страна - полицаят да гледа как пред очите му се разкрива нарушение на обществения ред, посегателство и да не действа, само и само да не изпадне в ситуацията на тези свои колеги, които днес подават оставки"

Превишаване на полицейски правомощия или употреба на сила, която води до смърт или телесни повреди има навсякъде по света, коментира Миков.

"Разбирам болката и страданието на близките на загиналия, но сериозният анализ предполага да сме наясно с всички факти".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров с прогрес в световната ранглиста
Григор Димитров с прогрес в световната ранглиста
Барселона си поигра с огъня, но се класира за 1/8-финалите за Купата на Краля
Барселона си поигра с огъня, но се класира за 1/8-финалите за Купата на Краля