НОВИНИ

Денков за кораба "Верила": Вътрешният министър има най-достоверна, последна информация

Преговаря се и за двата български кораба, каза премиерът

Александър Марков
от Александър Марков
15:55, 21.12.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

"Доколкото разбрах сте интервюирали министъра на вътрешните работи. Той има най-достоверна, последна информация", заяви премиерът Николай Денков относно кораба "Верила".

Денков коментира случващото се с Паметника на Съветската армия така: "Областният управител обжалва решението на съда, вероятно утре ще бъде изпратено. Там има аргументи. Те са достатъчно ясни".

"Паметникът разделя обществото. Това е ясно. Част от хората се радват, че го няма", допълни премиерът.

Денков поздрави България с приемането на териториалните планове.

"Европейската комисия и 2,3 млрд. лв. Става дума за много сериозна сума за развитие на тези региони. Ако се бяхме забавили със седмица, щяха да изчезнат 100 млн. евро, както изчезнаха миналата година. Това е чудесна новина за хората в тези региони. Тези планове съответстват напълно на това, което сме договаряли и със синдикатите. Напълно съответстват и на споразумението, което сключихме с тях със 7-те точки, потвърдени от Народното събрание. Отпушихме процеса за влизане на инвестиции в тези региони", заяви Николай Денков.

Българският премиер коментира членството на България в Шенген с думите, че вярва в чудесата и преговорите продължават. "Обменят се текстове. Търсят се приемливи както за Австрия, така и за България. Никога не сме обсъждали пътна карта за Шенген. Обсъждаме ясни срокове за въздушните и морските граници. И - или дата за механизъм за отмяна на сухопътните", подчерта Денков.

Относно приетите от Народното събрание промени в Конституцията българският премиер отказа да коментира думите на президента.

"Тази реформа е необходима, беше обяснена ясно, съдът и прокуратурата трябва да са независими. Главният прокурор трябва да има механизми, които да го контролират. Емоциите нямат нищо общо със същината. Текстовете са консултирани с Венецианската комисия. Те адресират проблеми, стоящи пред нас от 10 години. Ако болката е за промените със служебното правителство, това, което адресират тези проблеми, е, че България, като парламентарна република, не бива да оставя еднолична власт чрез парламентарен контрол за дълго време. Промените са полезни. Христо Иванов каза, че това е само началото на процеса. Трябва да се променят няколко закона. Да се променят няколко състава. Процесът започва по правилния начин", каза още Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините на БНТ връчиха годишните си награди за 2023 (Снимки)
Новините на БНТ връчиха годишните си награди за 2023 (Снимки)
Капитанът на Лутън Том Локиър беше изписан от болница
Капитанът на Лутън Том Локиър беше изписан от болница