НОВИНИ

Със 165 гласа "за" Народното събрание прие промените в Конституцията

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:43, 20.12.2023
Чете се за: 07:20 мин.
У нас
Слушай новината

Промяната на Конституцията вече е факт. При третото гласуване измененията получиха подкрепата от 165 гласа на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против бяха 71 от "Възраждане", БСП И ИТН. Бойко Рашков се въздържа.

Това е шестата промяна на приетата през 1991 година Конституция. Досега 5 пъти е променяна главно в частта, отнасяща се до съдебната власт – през 2003, 2005, 2006, 2007 и 2015 г. Промените, осъществени преди България да стане пълноправен член на Европейския съюз , са свързани основно с адаптиране на Конституцията към изискванията на общността. През 2015 г. бяха гласувани компромисни промени от съдебната реформа, което стана причина за оставката на тогавашния правосъден министър Христо Иванов.

Какво конкретно се променя с шестите изменения на основния закон?

  • Висшият съдебен съвет се разделя на две - Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет.
  • Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години без право да бъде избиран повторно.
  • Председателите на ВКС и ВАС запазват мандата си от 7 години, но нямат право на повторен избор.
  • За министри и депутати вече могат да се избират и хора с двойно гражданство.
  • Народното събрание ще работи без прекъсване - избори за нов парламент ще се провеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащия. А с полагането на клетва на новоизбраните депутати, ще се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.
  • При служебно правителство премиер ще се избира от ограничен списък от хора - председател на Народното събрание, управител или подуправител на БНБ, председател или зам.-председател на Сметната палата, омбудсман или заместник на омбудсмана.
  • Депутатите ще могат да избират ръководствата на регулатори с мнозинство от две трети, когато това е предвидено със закон.

Приетите промени даже са по-добри от първоначално внесените благодарение на диалога - това заяви правосъдният министър след гласуването. Христо Иванов изтъкна, че може да се постига съгласие по национални цели. Бойко Борисов посочи, че са изпълнили ангажимента си с подкрепата за промените.

Делян Пеевски каза, че днес е исторически ден за България.

Опозицията разкритикува промените и даде заявка да подаде жалба в Конституционния съд.

Тържествено, със ставане от място, депутатите един по един гласуваха окончателно промените в основния закон и се вписаха в историята с шестите промени на Конституцията.

Аплодисменти, но от опозицията, предизвика и Бойко Рашков, който единствен от конституционното мнозинство гласува "въздържал се". След вота дойдоха и оценките:

"За последните 30 години това е най-голямата стъпка, която прави страната ни към това да е европейска демократична и правова държава. Тези промени са гаранция, че България ще остане активен член на ЕС, че България ще остане парламентарна република. Аз съм удовлетворен от постигнатото, даже бих казал - приетите промени са по-добри от внесените", посочи Атанас Славов - министър на правосъдието.

"С приетите промени става възможно да продължим институционалното разграждане на корупционния модел в България, той в различни периоди е олицетворяван от различни образи. Важното на тези промени е, че ние съумяхме да изградим политически консенсус, независимо от това как сме се обвинявали взаимно, обвинения е имало от всички посоки", каза Христо Иванов - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Много съм доволен от успеха, мисля, че днес е исторически ден за България. Най-накрая имаме парламентарна република в пълния й смисъл. Приключихме темата вече с тези служебни правителства, които управляват безконтролно. Което е най-важното - няма да има безвремие, Народното събрание ще работи по всяко време и ще има контрол над служебни министри, голям избор за широк кръг за премиери", смята Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

Следващата стъпка за конституционното мнозинство са регулаторите.

"Това, което бяхме поели ангажимент - да подкрепим от 69 - 69 депутати сме го свършили, така че сме изпълнили ангажимента си. Сега с Христо Иванов и с колегите от ДПС, Асен Василев се разбрахме по регулаторите да се търсят най-добрите хора, най-добрите професионалисти - обществено доказани, чисти, независимо кой ги предлага", посочи Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

"След 33 години общественият договор се смени. Когато едни и същи правила се прилагат за 33 години - крайният резултат е липса на чувство на справедливост, липса на чувство на законност. Със следващите стъпки, които няма да са лесни, ще стигнем до там, където всички ние бленуваме като българи за една справедлива европейска държава", подчерта Кирил Петков - съпредседател на ПП.

Опозицията атакува промените.

"От днес нататък с тези промени, които сме почти подготвили жалбата до КС се узаконява националното предателство", смята Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

"От всички вреди, които сглобката нанесе на държавата до сега, промяната в Конституцията е най-голямата вреда. Разпределиха си и порциите в Съдебна система", заяви Корнелия Нинова - председател на БСП.

"Тези промени в Конституцията бяха приети под натиск и на сила от едно извратено мнозинство, което няма нищо общо помежду си. Единственото общо е личният икономически интерес", каза Станислав Балабанов - депутат от ПГ на ИТН.

След като измененията са вече факт - правосъдният министър постави държавния печат върху Конституцията. Президентът не може да наложи вето върху промените в основния закон, защото те се обнародват от председателя на парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 се раздели с пакистанеца Мурад Хан и взе на негово място хърватин
Нефтохимик 2010 се раздели с пакистанеца Мурад Хан и взе на негово място хърватин
Лудогорец скочи на решението на Дисциплинарната комисия за санкцията на ЦСКА след двубоя на "Българска армия"
Лудогорец скочи на решението на Дисциплинарната комисия за санкцията на ЦСКА след двубоя на "Българска армия"