НОВИНИ

Депутати гласуват окончателно държавния бюджет

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:15, 20.12.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите гласуват окончателно държавния бюджет за следващата година. Въпреки провежданата дискусия, промени на текстовете няма. Бюджетът е заложен с недостиг на приходите от 6,2 млрд. лева или дефицит от 3%. Разчетите са направени при очакван ръст на икономиката догодина от 3,2 на сто и средногодишна инфлация от 4,8%.

Като "исторически" обяви гласувания в Народното събрание бюджет шефът на финансовата комисия към парламента заради заложените в него пари за общините.

"Абсолютно безпрецедентен бюджет, знаете ли че в тази папка, която господин Борисов държи, има 1500 проекта на всички общини. Знаете ли, че това се случва за първи път в историята на България?", попита Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия.

"Спекулации са, че това ще бъде бюджет за ГЕРБ, за ДПС, тук са абсолютно всички общини, чиито кметове са излъчени от независими или политически партии", подчерта Бойко Борисов, ГЕРБ-СДС.

Финансовият министър Асен Василев още веднъж коментира, че бюджетът е напълно изпълним.

"Средства има, събират се данъци, ще завършим годината с по-малък дефицит от планирания. За догодина сме заложили също доста реалистични приходи и се надявам да спазим Маастрихските критерии без проблем", заяви Асен Василев, министър на финансите.

През държавния бюджет ще бъдат разпределени близо 40% от брутния вътрешен продукт на страната. Макар и да не беше вписано в бюджета на Министерството на културата, се предвиждат повече пари за културните дейци.

За увеличение на заплатите и в останалите икономически сектори настояват от опозицията.

"Крайно време е от МВР да получим насреща една пътна карта за реформа в това министерство. Ние, като опозиция, ще искаме да има реална реформа, а не да се увеличават заплатите, а да няма реална промяна", подчерта Иван Иванов.

Критика към подхода на прекалена централизация в бюджета изказаха от ГЕРБ-СДС.

"Не знам как ще смогнете с толкова много постановления през следващата година, може да има предимства този подход на централизация, но няма всезнаещ, всереагиращ централен орган на планиране - ако имаше такъв, командната икономика щеше да спечели съревнованието с пазарната, тя го загуби", каза Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС.

"Системата, която сме предложили на Министерски съвет е с месечно постановление да се одобряват абсолютно всички капиталови разходи по персонала, които така или иначе са подадени и се одобряват на месечна база от съответните министерства", посочи Асен Василев.

Повече от шест часа отне на депутатите да приемат бюджетите на министерствата в страната, въпреки че същите пари са заложени в бюджетната рамка, която е приета още от понеделник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски е четвъртфиналист на двойки в Тунис
Александър Донски е четвъртфиналист на двойки в Тунис
Разкриха схема за източване на пари от Здравната каса
Разкриха схема за източване на пари от Здравната каса