НОВИНИ

Как е променяна Конституцията през последните три десетилетия?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
16:52, 20.12.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

В Конституцията на Република България, която е приета през 1991 година, са правени общо 6 пъти промени. Една от тях е обявена за противоконституционна. Така промените, влезли в сила, са 5. Повечето от тях са свързани с присъединяването на България в Европейския съюз.

Вижте най-важните конституционни промени:

  • 2003 г.

Най-важните от приетите през 2003 година промени се отнасят до съдебната власт. Прецизирани са изискванията за придобиване, възстановяване на несменяемост и освобождаване от длъжност на представителите на съдебната власт. Прието е също депутатите, съдиите, прокурорите и следователите да носят гражданска и наказателна отговорност само при престъпления от общ характер.

  • 2005 г.

През 2005 година Конституционният съд се произнася по Договора за присъединяване на България към ЕС и впоследствие са извършени вторите промени в основния закон на България. Към основните насоки на Република България е добавено участието в ЕС. Промените са допуснали предаването на български гражданин на друга държава или международен съд, когато такова наказателно преследване е предвидено във влязъл в сила международен договор. Решено е и европейски граждани, включително български, да могат да гласуват за членове на Европейския парламент и за местни органи.

  • 2006 г.

През 2006 година е намален депутатският имунитет, както и този на на конституционните съдии. С промените разрешение за задържане или възбуждане на наказателно разследване може да се иска вече и при „нетежки“ престъпления от общ характер. Със същите промени институцията на омбудсмана се затвърждава на конституционно ниво. Въведен е и контрол от законодателната власт върху съдебната - Върховният административен съд, Върховният касационен съд и главният прокурор са задължени да се отчитат с годишни доклади.

  • 2007 г.

През 2007 година дейността на въоръжените сили се урежда със закон. Подготовката на гражданите за защита на отечеството - също. Приема се и народното събрание да има самостоятелен бюджет. Определят се задълженията на Висшия съдебен съвет и как се прекратява мандатът на членовете му. С тези промени се създава и Инспекторат към Висшия съдебен съвет.

  • 2015 г.

Промените през 2015 година са свързани с актуалната по това време реформа в областта на правосъдието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българска федерация по шахмат 2022: Предложението на БСФШ да се откажем от лиценза си е лицемерно
Българска федерация по шахмат 2022: Предложението на БСФШ да се откажем от лиценза си е лицемерно
Лидерът на Хамас е в Египет за преговори
Лидерът на Хамас е в Египет за преговори