НОВИНИ

Протести в Полша заради реформи в медиите

Полското културно министерство обяви, че е уволнило ръководителите на държавните медии

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:54, 20.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Още промени в Полша с идването на новото проевропейско правителство на Доналд Туск - сегашните управляващи уволниха ръководствата на националните радио и телевизия и на полската информационна агенция ПАП.

Причина за това станаха критиките, че тези медии са се превърнали в пропаганден инструмент на предишния режим. Опозицията окупира за кратко телевизията и обяви, че няма да се предаде.

Полският министър на културата уволни шефовете на държавните медии и в същото време сигналът на 24-часовия новинарски канал на телевизията беше спрян. Обяви го новинар по време на предаване за земеделие.

"Трябва да прекъсна "Агробизнес", започваме специално издание на "Новините". По неизвестни за нас причини прекъсна сигнала на TVP Info, новините не започнаха нормално. Това се случва за първи път в полската история", заяви Адриан Борецки, журналист в Полската национална телевизия.

Осем години държавните медии представяха пристрастна информация и словесни атаки срещу опозицията, твърдят критиците на институциите.

Управлението на "Право и справедливост" на Ярослав Качински е обвинявано от проевропейската опозиция, че е ограничавало свободата на словото, като същевременно е насочвало значително финансиране към държавните медии.

Затова коалицията, оглавена от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, заяви, че започва реформа в националните медии. Новите управляващи приеха в парламента резолюция с призив за възстановяване на "тяхната безпристрастност и надеждност". Опозицията я бойкотира.

"Нашите врагове смятат, че добрият гражданин е зле информираният гражданин", допълни Ярослав Качински, лидер на "Право и справедливост".

За да защитават плурализма в журналистиката представители на "Право и справедливост" окупираха тази нощ телевизията и се обърнаха към Конституционния съд, за да изяснят правомощията на правителството спрямо държавните медии. Бившият правосъден министър пък сезира прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният Марек заяви намерението си да смени името и седалището на клуба
Волейболният Марек заяви намерението си да смени името и седалището на клуба
Мръсен въздух в София: Общината с призив към гражданите да използват градския транспорт
Мръсен въздух в София: Общината с призив към гражданите да използват градския транспорт