НОВИНИ

Денят на Военноморските сили беше отбелязан с пищна церемония във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 14.08.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отбелязваме 143 години от създаването на Военноморските сили на Република България. На Морска гара във Варна се състоя церемония по издигането на българския флаг на кораби от състава на ВМС, връчване на първо офицерско звание на випускниците на Военноморското училище, както и Ден на отворените врати. Всички желаещи имаха възможност да се качат на борда на корабите.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов изказа благодарност към преподавателските кадри и командния състав на ВВМУ за това, че подготвят младите надежди на родния флот и утвърждават международния авторитет на българското висше военно морско образование.

„143 години славна история на българския военноморски флот се срещат с бъдещето в деня, в който випускниците на ВВМУ встъпват в редовете на Военноморските сили. С полученото от военноморското училище пред вас се откриват много нови възможности, които вярвам, че ще реализирате по най-добрия начин. Вие встъпвате в редовете на ВМС под знака и името на патрона на този випуск полковник Борис Дрангов. Следвайте заветите му на военен теоретик, вдъхновяващ командир, лидер и педагог. Убеден съм, че в този строй са бъдещите командири на фрегати, минни ловци, а защо не и на изграждащите се в момента многофункционални бойни кораби“, подчерта министър Стоянов.

143 години от основаването на Военноморските сили на Република България (СНИМКИ И ВИДЕО)

Празникът започна с ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от състава на ВМС на Р България - фрегатата "Дръзки" и минния ловец "Струма". Сред постиженията на флота за изминалата година командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов отличи учението БРИЗ 2022 и залагането на кила на първия от двата многофункционални патрулни кораба.

"Знаков момент за флота, защото това не се е случвало никога в нашата история. За първи път боен кораб се строи в България. И това е един съвременен кораб, който ще даде на ВМС и на България, способности да развява флага и да изпълнява задачите не само в Черно море , но и извън Черно море, в Средиземно море.", каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

143 години от основаването на Военноморските сили на Република България (СНИМКИ И ВИДЕО)

"Живеем в нова реалност. Войната е близо до нас и нито за момент не трябва да се отпускаме, трябва да продължим отговорно, за да изпълняваме своите задължения, за да може да осигурим сигурността на държавата.", каза адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Празникът продължи с военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ "Н. Вапцаров".

"От много малък обичам морето. Аз всъщност съм от вътрешността на страната, но ме привлече романтиката и изживяването, връзката с морето, и се радвам, че постигам целите си. Занапред предстои най-доброто.", уверен е лейтенант Елвис Енчев.

"Като всеки един български млад офицер първата позиция е много важна. Естествено, за ВМС - да допринесем за развитието на нашата държава, както и опазване на суверенитета.", допълва лейтенант Деян Иванов.

Ден на отворените врати позволи на малки и големи да се качат на борда на корабите и да ги разгледат отблизо. Сред тях беше и 6 годишният Стелиян със своите баба и дядо, който също е военен моряк.

"По този начин, водейки го тук и виждайки и матросите, и старшините, корабите, все пак нещо го жегва и той сам си казва: "Бабо, да ми купиш униформа!", доволен е дядото на Стелиян Георги Милев.

А малкият Стелиян убедено отговаря, че иска, когато порасне, да стане войник.

Татяна Кисьова/Александър Георгиев, Реджеб Шабанов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Филипов: Срещу Базел футболистите трябва да покажат нужното ниво и стойността си
Филип Филипов: Срещу Базел футболистите трябва да покажат нужното ниво и стойността си
Велислав Вуцов: Никой в Левски няма да тръгне надолу след отпадането от Хамрун
Велислав Вуцов: Никой в Левски няма да тръгне надолу след отпадането от Хамрун