НОВИНИ

Денят на Земята: Ще се превърне ли бъдещето в антиутопия?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:35, 22.04.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Светът отбелязва Деня на Земята и поглежда към рисковете пред бъдещето на нашата планета. Прогнозите са, че 2023 г. ще влезе в историята като една от най-горещите години. Докладът на ООН за климата показва, че нивото на Световния океан вече се покачва двойно по-бързо в сравнение с началото на века.

Непоносими жеги, наводнения, редуване на стихии. Настоящето все повече е връхлитано от климатични аномалии. За да не се превърне бъдещето в антиутопия, протестиращи днес настояха за незабавни действия.

"Да, сякаш наистина започваме да живеем в антиутопичен филм. Знаете ли, какво е вече усещането да сте в Делхи? Сякаш сте си пъхнали главата във фурна", заяви Ареба Хамид, изп. директор на "Грийнпис".

Според доклада на ООН за климата миналата година е било регистрирано най-голямото топене на ледници в световен мащаб.

"За съжаление вече загубихме играта с топенето на ледниците. А това означава че много от ледниците скоро ще изчезнат", посочи Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Прогнозите са че, в периода 2030 - 2035 г. температурите ще се повишат с един градус и половина в сравнение с нивата от прединдустриалния период. Цел, която Парижкото споразумение си постави това никога да не случи.

"Не спираме да поставяме рекорди. Миналата година беше измерена най-голяма концентрация на метан", каза още Петери Таалас.

Ако замърсяването на околната среда продължи със същите темпове, 6% от животинските и растителни видове ще изчезнат до 2050 година.

"Тези негативни тенденции ще продължат. В атмосферата има толкова много въглероден диоксид, че са необходими десетилетия, за да се намалят нивата", добави Петери Таалас.

За това протестиращите в Лондон биха тъпани, надуваха гайди и викаха. Надеждите им са да провокират мащабни и ефективни мерки за овладяване на климатичните промени.

Снимки: БГНЕС

В Перу с дарове шамани се опитаха да омилостивят природата.

"Събрахме се всички шамани от Перу, за да извършим този древен ритуал. Да благодарим на Земята за всичко, което ни дава", каза Валтер Аларкон, председател на Международната организация на шаманите.

Демонстрации днес има в различни точки на света. За да има бъдеще без апокалипсис, организаторите призовават грижите за природата да не са само веднъж годишно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стандартът на живот: Канализацията и топлоподаването са като лукс
Стандартът на живот: Канализацията и топлоподаването са като лукс
Кирил Милов пред БНТ: Време е да взема реванш от Артур Алексанян
Кирил Милов пред БНТ: Време е да взема реванш от Артур Алексанян