НОВИНИ

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:06, 27.07.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
депутатите приеха второ четене промени закана съдебната власт
Слушай новината

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт, с което европейските делегирани прокурори ще бъдат обособени в самостоятелна организационна структура в Прокуратурата. От ГЕРБ се противопоставиха на предложението. Правосъдният министър в оставка обясни, че това, което се прави, е страна ни да откликне на настояването на европейската прокуратура и да организира ресурсното обезпечение тук.

"Конституцията казва, че нашата прокуратура е единна и неделима, няма как да създаваме прокуратура в прокуратурата", заяви Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

"Това е наднационален европейски орган. Той не е паралелен на българската прокуратура", заяви Крум Зарков от "БСП за България".

"Целта е да навредят на Гешев. Има ли други страни, където да има такива структури? Никъде в Европа няма такава създадена структура", заяви Бранимир Балачев.

"Дали с този законопроект се изменя действащо европейско право - не, не се изменя. Европейската прокуратура се състои от централизирано и децентрализирано ниво. Да, България не е ползвала немския опит, техните прокуратури не са като българската. Ние в конкретния случай това, което правим, е да откликнем на настояването на европейската прокуратура и да организираме ресурсното обезпечение тук", коментира правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

"Точно йерархията е проблемът на българската прокуратура", каза Явор Божанков.

"Нямате диалог с институцията, не уважавате институцията", каза Александър Несторов от ДПС.

"Благодаря за мъдростта на мнозинството. България ще осигури адекватни ресурси, за да може европейските делегирани прокурори да изпълняват адекватно своите функции. Българският народ очаква справедливост. Българският народ очаква злоупотребите с евросредства да бъдат разследвани", допълни Надежда Йорданова - министър на правосъдието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданова: С решението за Пеевски спецпрокуратурата доказа, че закриването ѝ е адекватно
Йорданова: С решението за Пеевски спецпрокуратурата доказа, че закриването ѝ е адекватно
Пожар гори край девинското село Тешел
Пожар гори край девинското село Тешел