НОВИНИ

Депутатите създадоха временна комисия за газовия договор с Турция

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:30, 06.12.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Народно събрание
Снимка: БТА
Слушай новината

Депутатите създадоха временна комисия за изясняване на обстоятелствата около сключения договор между държавните компании на България и на Турция - "Булгаргаз" и "Боташ". "За" гласуваха 171, "против" - 34 от народните представители. Комисията ще трябва за месец да разгледа всички газови договори за последната една година.

Всяка партия предложи свои представители в комисията. От ГЕРБ-СДС предложиха за председател на комисията бившия зам. енергиен министър по времето на третото правителство на ГЕРБ Жечо Станков. Той беше избран за поста със 132 гласа "за".

В края на октомври Европейската комисия изпрати въпроси към "Булгаргаз" във връзка с газовата сделка с турската компания "Боташ". От Брюксел проверяват дали има нарушение на правилата на свободната конкуренция. От самата "Булгаргаз" съобщиха, че ще отговорят в срок на зададените от ЕК въпроси и че често комуникират с главната дирекция. През юни стана ясно, че Министерството на енергетиката започна пълна проверка на целия процес, при който е сключено споразумението между "Булгаргаз" и турската "Боташ".

Проверката, която е направило Енергийното министерство, не е показала нарушения. Срокът на газовия договор трябва да е 13 години и да дава достъп на България до турската газопреносна мрежа и до пет от седемте терминала в южната ни съседка. Очаква се годишно от Турция да получаваме близо 1,9 млрд. кубични метра газ. За сравнение потреблението ни е между 2 и 2,5 млрд. кубични метра годишно. И въпреки че не е договор, вече се доставя газ през турската инфраструктура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Заставам зад решението си за освобождаването на директора на "Пирогов"
Здравният министър: Заставам зад решението си за освобождаването на директора на "Пирогов"
Протест на културните дейци в цялата страна, искат по-високи заплати (СНИМКИ)
Протест на културните дейци в цялата страна, искат по-високи заплати (СНИМКИ)