НОВИНИ

Депутатите се скараха и за газовите доставки - опозицията поиска изслушване на Петков, Николов и Бориславова

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:00, 27.07.2022
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
депутатите скараха газовите доставки опозицията поиска изслушване петков николов бориславова
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Опозицията поиска в парламента да дойдат премиерът в оставка Кирил Петков, енергийният министър Александър Николов и говорителят на кабинета Лена Бориславова. Поводът - спрените доставки на газ от "Газпром" и алтернативните източници.

Няма яснота за следващите месеци- дали ще има осигурени необходимите количества газ - това са констатациите на временната комисия за проверка на спирането на газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз".

В заключенията на доклада се казва, че осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи от руския газ цени. И още: "Булгаргаз" няма резервирани капацитети на терминалите за втечнен газ нито в Гърция, нито в Турция. Комисията е констатирала, че печалбата на Булгаргаз бързо се стопява и се трупат дългове.

"Вие казвате, че ако зависеше от вас бихте платили в рубли. Това мнение се прокрадваше от ГЕРБ, сега сте го написали в точка. Кажете ми друга държава, която да плаща газа в рубли. Трябва да е ясно кой с какви позиции отива на избори. Това сте го написала като точка 6. Това е капан. Вижте какво става със северен поток. От ДБ ще търсим алтернативни доставки", заяви Мартин Димитров - от "Демократична България".

Аз съм първият човек, който ще ви каже трябва да се отървем от руския газ, контрира Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

"Има едни държави на север... има вариант да изпълняваме договора както са решили - не в рубли, а в долари и междувременно търсим решение за алтернатива. Аз не карам, че това трябваше да направи България. Казвам, че трябваше решение на МС да се знае какво се прави. Начинът на действие е бил безотговорен", добави той.

Диверсификацията е правилния път за нас, трябва да търсим алтернативните доставки, каза Йордан Цонев от ДПС.

"Това, че имаме обща позиция по темата зависимост от руските енергийни доставки не ни прави задължени да приемаме безобразия. Ако ще правим алтернативни доставки на друг газ, който е руски газ, това не е решението. Трябват ни и алтернативни пътища. По въздуха още не е измислено. Всичко друго са лъжи. Аз съм наясно, че този кабинет тръгна с лъжи. Лъжа на гърба на българския бизнес - е чак толкова не трябва да се съгласяваме", каза още той.

"Драпаха от ПП и ДБ да не стига този доклад дотук. Няколко легенди - плащане в рубли- няма такова нещо. България няма да претърпи никакви финансови щети, ако ще очни да плаща в тази сметка", каза Цончо Ганев - "Възраждане".

Ако зависи от "Възраждане" и дългосрочен договор ще се сключи - отговори му Мартин Димитров.

"Ценен е господин Митов - той каза, че други страни си купували така до края на годината. Вие казвате, че бихте платили в рубли до края на годината. Има плащане в рубли и това е причината на много страни да им бъде спрян газа. Вижте как се ограничават доставките в цяла Европа", добави той.

Според Мустафа Карадайъ на дебата трябва да присъства министър-председателят в оставка.

"От 2016 г. в програмата на ДПС беше зелената икономика и енергия. Не получихме съгласие тогава", подчерта той.

Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, отбеляза, че председателят на НС не прекъснал Мартин Димитров, който "говорел неистини".

"Докато той се говори, други проектираха, финансираха и започнаха изграждането на газовата връзка. Докато вие само си говорите, господин Димитров други направиха България да е съдружник в LNG терминала в Гърция. Правителствата на ГЕРБ и Борисов подмениха всички компресорни станции с реверсивни такива. Поканете говорителя на кабинета тук- явно тя договаря количества газ", призова тя.

Моля ви се да не споменавате газовата връзка с Гърция - тя трябваше преди 12 години да е почната - веднага контрира Мартин Димитров.

"Суецкият канал е построен с лопати за 10 години. Ако нямаше ново правителство, тази газова връзка никога нямаше да бъде направена", коментира той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Тийм стартира с победа на домашния си турнир в Кицбюел
Доминик Тийм стартира с победа на домашния си турнир в Кицбюел
15-годишно момче преобърна кола по таван в Пловдив
15-годишно момче преобърна кола по таван в Пловдив