НОВИНИ

Дерменджиев: Загубата в Хелзинки е последствие от тази срещу Унгария

Борил Гочев
от Борил Гочев
23:02, 12.10.2020
Чете се за: 01:40 мин.
Футбол
дерменджиев загубата хелзинки последствие унгария

Националният селекционер на България говори пред журналистите на Летище София след прибирането на отбора от Хелзинки, където националите загубиха с 0:2 от Финландия в турнира Лига на нациите.

"Неприятности, неприятности - така е. Отборът загуби един мач, но това е последствие от първия мач с Унгария. Когато в един мач има вложени много енергия и много емоции и се иска да се постигне нещо, но не се получи, след това разочарованията са доста големи. Но в крайна сметка така се е получило и ние трябва да излезем от това състояние. Но това не е лесно", заяви Дерменджиев по повод втората поредна загуба в Лигата на нациите.

Специалистът говори и за това дали в действителност това е нивото на настоящия национален отбори и призова за уважение към футболистите.

"Искам да се запази едно правилно отношение към националния отбор с реалностите, които са. Защото ако се върнем 15 години назад, резултатите са такива. Но трябва да ги уважаваме като играчи, като моментно състояние и да направим така, че българският национален отбор след време да възвърне своето качество"

"Ние всички българи, които са фенове, искат той да бъде на нивото на 1994 година. Но имаме доста голям спад в това отношение. И трябва да развием тези млади момчета, които израстват и които по моя преценка имат определени таланти. Колко са, не искам да ги изброявам. Да ги развием и да може националният отбор да се върне там, където е бил. Независимо от тази пандемия, европейският футбол се развива. Но това ще изисква време", коментира още селекционерът.

Бившият треньор на Левски и Лудогорец отговори и на въпросите, свързани с много промени в състава за двубоя в Хелзинки.

"Промените се правят за добро. И се вижда, че моментното състояние е това. Аз исках да има още промени и да се вземат от тези момчета, които са подрастващи, но в момента те имат един изключително важен мач, който се играе с Полша. Искам да им пожелая успех и дано се получи. И ще бъде много важно за българския футбол да се класират и да играят в един турнир. Това потвърждава, че трябва да бъдем търпеливи. Вярвам, че и вие медиите, ще помогнете в това развитие".

"Година-две за изграждане на отбора не е период. Казал съм, че всеки трябва да си извоюва мястото в националния отбор, а не всеки да идва заради визитката. Искам да се изгради ядро, което да бъде трамплин"

Относно мотивацията на футболистите, специалистът заяви, че няма забележки и още веднъж подчерта, че всички в отбора са били решени да победят Унгария.

"Откакто аз съм треньор, доволен съм от това. Много се говори за това мотивиране. Изграждането на един отбор във футбола, е изключително сериозна работа. Мотивацията не е да му кажеш на играча ти трябва да излезеш и да играеш за България. Мисля, че в тези мачове, които се изиграха, има много сериозен психологически момент. Тези играчи искаха да направят една крачка и България да отиде на европейско първенство. Но не се получи. Щом не се е класирали, значи трябва да направим така, че това да стане".

Отборът на България приема Уелс в сряда, 14 октомври, от 21:45 часа на Националния стадион "Васил Левски".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелски туристи на почивка у нас през зимния сезон
Израелски туристи на почивка у нас през зимния сезон
Официално: Пулев - Джошуа на 12 декември в Лондон!
Официално: Пулев - Джошуа на 12 декември в Лондон!