НОВИНИ

Десетки сигнали за нарушени трудови права във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 23.04.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Десетки сигнали на служители за нарушения от страна на работодателите са получени само за месец в Синдикалния регионален съюз "Подкрепа" във Варна. Работниците недоволстват, че са били принудени да вземат неплатен отпуск или да напуснат работа, без да имат право на обезщетение на борсата

Двойно са се увеличили варненци, потърсили помощ от синдикалната организация в града. Те обаче настояват за анонимност, тъй като се надяват след края на извънредното положение отново да се върнат на работа. Някои от потърпевшите са били принудени да напуснат по взаимно съгласие.

Васил Василев - председател на СРС "Подкрепа" Варна: Но Кодексът е дал възможност на тези хора по някакъв начин да им се отблагодариш за труда…. Освобождавайки ги по член, който им дава възможност да отидат на борсата с право на обезщетение.

Принуждавайки служител да напусне по взаимно съгласие, работодателят не плаща обезщетения, които се полагат при съкращение.

Васил Василев: Той тогава дължи едно обезщетение за неползвано предизвестие, ако се възползва от това да ги освободи месец по-рано. В следващия момент той дължи още едно обезщетение за оставане без работа един месец, ако лицето, след като бъде съкратено не си намери работа.

От синдикалната организация призовават работодателите да бъдат отговорни към служителите си, въпреки трудния период за икономиката в страната.

Васил Василев: Моля ви, бъдете почтени към вашите работници и служители, в такива случаи не използвайте невежеството или незнанието им.

Много от сигналите са свързани с решението на работодатели да пуснат служителите си в платен отпуск. Според промените в закона това може да бъде само половината от полагаемата за годината почивка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Русе подпомага бизнеса на фона на ограничени приходи в местния бюджет
Община Русе подпомага бизнеса на фона на ограничени приходи в местния бюджет
Разкопана улица пречи на жителите на благоевградски квартал да стигнат до домовете си
Разкопана улица пречи на жителите на благоевградски квартал да стигнат до домовете си