НОВИНИ

Детски готвачки с COVID: Столична община ще потърси дисциплинарна отговорност на виновните

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:06, 14.09.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
Снимка: Pixabay

В сигнал до БНТ се твърди, че три готвачки от 88 детска градина в столичния квартал "Дружба" са имали изявени симптоми на коронавирус, но не са се тествали и са продължили да ходят на работа.

Днес вече целият персонал е изследван, резултатите се очакват утре. Заместник-кметът по образование на Столичната община Тодор Чобанов потвърди за случая и каза, че ще се потърси дисциплинарна отговорност на виновните.

От Столичната Регионална здравна инспекция потвърдиха, че има три положителни проби в детската градина, но отрекоха, че заразените са ходили на работа със симптоми. Те сега са под карантина. Директорката на детската градина също отрича готвачките да са имали изявени симптоми.

Сигналът за заразените с коронарирус служители е изпратен от родители. В писмото си те твърдят, че не се взимат навременни мерки и служителите са идвали на работа с изявени симптоми. Зам.-кметът по образованието на Столичната община също отправи критика към детската градина.

Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование, СО: Ще потърсим вероятно на тези хора дисциплинарна отговорност особено на единия служител, който е било ясно, че е имал изявени симптоми, а не се е е тествал.

По молба на БНТ от Столичната Регионална здравна инспекция извършиха проверка по случая. От изпратения имейл стана ясно, че на 8 септември в РЗИ е получена информация за работник в кухненския блок на детското заведение, който е поставен под карантина, защото е контактно лице на положителен случай в семейството. Още на другия ден служителката е тествана с PCR тест. Като още от 4 септември не е идвала на работа. Положителният резултат излиза на 10.09.2020 г. От РЗИ уточняват, че жената е без симптоми и е поставена под 14-дневна домашна карантина. След това с PCR тест са изследвани още 4 лица от кухненския персонал, като положителни са още две две жени. Отново без симптоми.

Мария Йорданова, директор на 88 ДГ "Детски рай": На практика почти целия персонал изследвахме, като това го направихме да бъдат максимално спокойни нашите родители. Да, имаше родители които се обадиха, за да се посъветват дали сега да пуснат децата си, те имат право на избор, разбира се най-безопасна е домашната среда и тези, които имат възможност, ще го направят.

Директорката също е категорична, че не е имало служители със симптоми. Родителите са спокойни, защото в детската градина се предприемат всички противоепидемични мерки.

Децата посещават градината, затворена е само кухнята, а храната се приготвя и доставя от друго детско заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София Филм Фест се завръща с 14 премиери на български филми
София Филм Фест се завръща с 14 премиери на български филми
Голям пожар бушува на границата между областите Стара Загора и Хасково
Голям пожар бушува на границата между областите Стара Загора и Хасково