НОВИНИ

Девет български плувци ще стартират на европейското първенство

Турнирът представлява последна възможност за плувците за олимпийски квоти

Георги Аврамчев
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:23, 12.06.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Девет състезатели ще представят България на предстоящото европейско първенство по плуване в Белград, което ще се проведе от 17 до 23 юни. На старт в сръбската столица ще застанат Тея Николова, Диана Петкова, Габриела Георгиева при жените и Йордан Янчев, Тонислав Събев, Калоян Братанов, Калоян Левтеров, Любомир Епитропов и Дениел Нанков при мъжете.

Ще бъдат формирани и две щафети в свободния стил на 4 по 100 и 4 по 200 метра, в които ще стартират Братанов, Левтеров, Янчев и Нанков. От деветимата плувци единствено Габриела Георгиева има покрит норматив за участие на Олимпиадата в Париж, докато другите ще опитат да спечелят олимпийски квоти и шампионатът в Белград е последната възможност за това.

Другите двама български плувци с нормативи за Париж 2024 Петър Мицин и Йосиф Миладинов решиха да пропуснат европейското първенство и да конценрират подготовката си изцяло за Игрите в Париж.

"Шансовете за покриване на още нормативи са големи, повечето са много близо до "А" норматив, но не искам да дърпам дявола за опашката и да давам прогнози. Конкуренцията е убийствена, трябва и малко шанс. Надяваме се на още 2-3 квоти. Но светът няма да свърши, ако някой не покрие квота. Имаме един от най младите отбори и всичките ни състезатели имат бъдеще пред себе си и време да постигнат успехи", коментира председателят на Българска федерация по плувни спортове Георги Аврамчев на пресконференция днес.

Главният треньор на националния отбор Кристиян Минковски е доволен от проведената подготовка и уверен, че ще има още покрити нормативи за Олимпиадата на eвропейското първенство в Белград.

"Доволен съм от физическото състояние на състезателите. Най-важното е, че са здрави и със сигурен, че ще дадат максимума от себе си на Европейското първенство. Габриела, Йосиф и Петър се готвят за Олимпиадата. Надявам се на още квоти за Париж. Всеки един има шанс да покрие норматив, трябва и малко шанс. Трябва да са спокойни и мотивирани", каза Минковски.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допълнителни мита върху вноса на китайски електрически автомобили предлага ЕК
Допълнителни мита върху вноса на китайски електрически автомобили предлага ЕК
Отиде си Георги Тахов - дългогодишен оператор в БНТ
Отиде си Георги Тахов - дългогодишен оператор в БНТ