НОВИНИ

Деветокласничка с медал от кралската лига по английски

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 25.02.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Деветокласничката Йоанна Костадинова от град Елена завоюва златен медал и диплом за постигнати изключителни резултати по английски език в Кралската лига на Международната "Кингс олимпиада". Момичето е първо в страната по информатика в нейната възрастова група и има сребърен медал за знанията си по български език.

Голямото отличие от Кингс олимпиадата Йоанна получила без да напуска родния си град Елена, защото участвала онлайн. В престижното ежегодно състезание Йоанна буквално „разбила" конкуренцията на връстници от цяла Европа. Момичето редовно участва и печели световни онлайн състезания по информатика, английски и дори изобразително изкуство. Това е нейната страст. Казва, че в основата на успехите ѝ стои безкрайно любопитство, но и амбиция да бъде забелязана и оценена.

„Аз мога да кажа, че сама се стимулирам да постигам такива успехи. Трябва човек наистина да бъде доста амбициозен, доста постоянен, за да може да постигне такива неща. Трябва човек да учи всеки ден, трябва да се развива, трябва да се интересува най-вече. Не може да стане на сила. Аз най-вече искам да бъда забелязана. Искам хората около мен да разберат аз коя съм и какво мога", споделя Йоанна Костадинова.

Зад успехите на това талантливо дете стоят възпитанието и традициите в задружната им фамилия, където има много любов, но и строги правила.

А в каква посока и по какъв начин трябва да подкрепяме децата си, за да толкова свободни в мечтите си?

„Да изразяват свободно мнението си, да разговарят откровено и много често с нас, да казват това, което мислят, да искат съветите ни и ако преценят, че са достатъчно добри за тях да ги възприемат", каза Добромира леля на Йоанна.

„Точна рецепта няма, но най-вече бих желал да ги посъветвам да се вслушват повече в желанията на своите деца!", смята Костадин Костадинов баща на Йоанна.

Постоянството и трудолюбието Йоанна дължи на баба си Данче, която е възпитала нея и сестра да са уважителни и отговорни.

„Аз не ги оставям да мързелуват. Всяко нещо има значение - като се нахрани, да си отсервира масата, като остане последна, да си измие чинийката. И това е възпитанието е това труд и това е", посочи Йорданка Стоянова баба на Йоанна.

Затова Йоанна знае, че няма значение дали си от малък или голям град, стига да имаш желание, можеш да постигнеш всичко.

Автор: Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп с убедителна победа в още един щат
Тръмп с убедителна победа в още един щат
Училищата във Варна с нови специалности
Училищата във Варна с нови специалности