НОВИНИ

Димана Иванова: Може би все още не можем да разберем какво се случва наистина

Част от най-ключовите родни волейболистки дадоха първи думи след триумфа на България на европейското първенство до 18 години.

димана иванова все можем разберем случва наистина
Снимка: bgvolleyball.com
bnt avatar logo
от БНТ
22:56, 14.07.2024
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Разпределителката Димана Иванова, която бе обявена за "Най-полезен играч" на европейското първенство по волейбол за девойки до 18 години в Румъния и Гърция, заяви, че все още не може да осъзнае какво се случва от емоциите, които изпитва.

В събота България спечели европейската титла след победа с 3:0 гейма във финала над Белгия, а този следобед тимът бе посрещнат в зала "Левски София" в столицата от феновете на волейбола.

"Емоциите са невероятни. Просто не мога да ги опиша. Може би все още не можем да разберем какво се случва наистина. Когато тръгвахме за първенството, всъщност целта ни беше първото място. Няма как да е по-ниско, защото ние си знаехме възможностите. Но за индивидуалната награда не очаквах. Победите над Италия в трите контроли ни вдъхнаха повече увереност, но със сигурност не сме ги подценили. В тайбрека срещу Италия бяхме под огромно напрежение, но всъщност знаехме какво искаме и че искаме да стигне до финал. Концентрирахме се, събрахме и въпреки тези четири мачбола победихме", каза Иванова.

Капитанката на тима Виктория Нинова посочи, че решителният момент не бил успехът в пет гейма над Италия в полуфиналите, а победите над Турция и Полша в груповата фаза.

"Още не сме осмислили успеха със сигурност, но много се радваме за това, което постигнахме и че успяхме след толкова много време да върнем България на върха във волейбола", каза тя.

"Според мен преломният момент не беше победата над Италия, а още в груповата фаза, когато победихме Турция и Полша. На мен ми е любим мачът с Италия. Много се радвам, че успяхме да ги обърнем. Когато изоставахме срещу италианките в тайбрека, си казахме, че трябва да се борим докрай и да не се отказваме, че нещата ще се получат. Със сигурност ще има тежест от очакванията към нас и в следващите години ще трябва да надграждаме повече и повече или поне да държим това ниво", добави Нинова.

Дарина Нанева, която бе избрана за номер 1 на позицията на централния блокировач, добави, че любимата ѝ точка от турнира е последната в мача с Белгия, която бе нейно дело.

"Най-сладкият ми блок беше последната и победна точка във финала. Не очаквах да взема индивидуална награда. Целта ми беше да дам всичко от себе си и каквото стане. Всички се бяхме надъхали за първото място и вярвахме, че можем да го постигнем. Повярвахме си, когато победихме трите по-силни отбора в нашата група. Тогава повярвахме в себе си и знаехме, че ще станем първи. Важно е да сме все толкова колективни и да се държим заедно", коментира Нанева.

Калина Венева, която заедно с Иванова и Нанева попадна в идеалния отбор на турнира, каза, че трудът към тази титла е многото положен труд.

"Чувствам се страхотно. Това е нещо неописуемо. Още дори не мога да осъзная, че ние успяхме да станем европейски шампионки. Страхотно е! Ключът към успеха е много труд, много борба и сплотен отбор. Указанията на треньора ни бяха най-вече да бъдем спокойни, да не се притесняваме и да гледаме следващата точка и следващата топка. Мачът срещу Италия наистина беше преломен момент, но и срещу Белгия не трябваше да се отпускаме. Индивидуалната награда ми дава кураж, но това, че я спечелих, не е най-важното. Най-важното е, че станахме шампиони", каза Венева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийските игри в Париж 2024 - от 26 юли до 11 август, само в ефира на Българската национална телевизия
Олимпийските игри в Париж 2024 - от 26 юли до 11 август, само в ефира на Българската национална телевизия
Пожарът край Свиленград продължава да гори
Пожарът край Свиленград продължава да гори