НОВИНИ

Димитър Илиев: Одобрена е Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти

Министерският съвет одобри Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти

Димитър Илиев
Снимка: Министерство на младежта и спорта
bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 18.10.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Министерският съвет одобри Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Това обяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев пред медии след днешното редовно заседание на правителството.

Ресурсът на програмата е в размер на 10 млн. лева, които ще послужат за реновиране на държавни и общински спортни обекти, както и за изграждането на нови.

„Различното от досега действащата наредба е, че няма да се раздават средства при субективни фактори, определени от министъра, а оценката ще се извършва на база ясни и прозрачни критерии“, категоричен бе министър Илиев.

Сред заложените критерии са: брой жители, брой спортуващи деца, брой училища, брой университети и брой спортни клубове в областта. Общата стойност на проектите ще е в размер на 20 млн. лева, тъй като програмата предвижда и 50% самоучастие.

„По този начин кандидатите ще покажат ангажираност като осигурят от тяхна страна собствен или привлечен капитал. Това ще оптимизира модела на публичните вложения като акцентът е върху споделяне на участието“, отбеляза министърът на младежта и спорта.

Илиев изтъкна, че екипът на ММС е провел работна среща с представителите на федерациите, администриращи олимпийски спортове, на която бяха обсъдени програмите за финансово подпомагане през 2024 г. Акцентът в тях е поставен върху олимпийската подготовка на спортистите с квоти, както и на тези с реални възможности за участие на Олимпийските игри в Париж догодина. Месечните средства за подготовка на спортистите ще бъдат увеличени с 27 %, а възнагражденията на треньорите и техните екипи - с 15%. Утре предстои да бъде представена и Програмата за финансово подпомагане на развитието на спорта за високи постижения за неолимпийските спортове.

Очаква се до края на месеца програмите да са утвърдени и федерациите да могат да кандидатстват с проектите си до 1 декември т.г. Димитър Илиев акцентира, че по този начин няма да се прекъсне тяхната подготовка и още от 1 януари 2024 г. ще разполагат с необходимите средства.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН: Всеки ученик и учител с безплатен офис пакет на Майкрософт на до 5 устройства
МОН: Всеки ученик и учител с безплатен офис пакет на Майкрософт на до 5 устройства
"Булгартрансгаз" не е заплашен от фалит, заяви премиерът
"Булгартрансгаз" не е заплашен от фалит, заяви премиерът