НОВИНИ

Министерството на спорта: С 27% повече месечни средства за подготовка на спортистите и с 15% по-високи възнаграждения за треньорите и техните екипи

министерството спорта повече месечни средства подготовка спортистите високи възнаграждения треньорите техните екипи
bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 18.10.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

С 27% повече месечни средства за подготовка на спортистите и с 15% по-високи възнаграждения за треньорите и техните екипи предвиждат новите програми за финансово подпомагане на Министерството на младежта и спорта за 2024 г. Те бяха представени от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и неговия заместник проф. Даниела Дашева пред федерациите, администриращи олимпийски спортове.

„Министерството на младежта и спорта и федерациите трябва да продължат да работят заедно и все така в добър диалог, за да може българските състезатели да се подготвят добре и да се представят достойно на Олимпийските игри в Париж догодина“, заяви министър Илиев.

Той бе категоричен, че екипът на министерството е отворен за предложения от федерациите в името на развитието на българския спорт.
В новите програми е заложено осигуряването на по-добри условия за ефективен тренировъчен и състезателен процес на базата на завоюваните квоти за участие в Олимпийските игри в Париж 2024 г., постигнатите резултати в периода 2021-2023 г., социалната значимост на спорта, приоритетите на ММС и др. С повишението от догодина личните месечни средства за подготовка и възстановяване на спортистите ще достигат максималната сума от 3800 лв. при 3000 лв. към момента. Такова финансиране ще получават спортистите, спечелили олимпийска квота. С 15% се увеличават възнагражденията на треньорите и техните екипи.

Конкретно при треньорите максималното финансиране от ММС може да достигне 3900 лв. месечно при таван от 3400 лв. досега.
Очаква се програмите да бъдат утвърдени от министъра на младежта и спорта до 31 октомври т.г., като срокът за кандидатстване е до 1 декември т.г. Предстои да бъде представена и Програмата за финансово подпомагане на развитието на спорта за високи постижения за неолимпийските спортове.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как можете да повредите инжекционната си помпа?
Как можете да повредите инжекционната си помпа?
Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание след удара в Газа
Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание след удара в Газа