НОВИНИ

Димо Гяуров: Свикването на отделен съвет по сигурност при президента е признак на болно его

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 13.10.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Свикването на два отделни съвета по сигурност е много лош сигнал, това е ескалация на напрежението и противопоставянето на институциите през последните месеци. Това коментира в "Денят започва" Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

"Това е признак на слабост и на болно его. На всички е ясно, че това беше един никакъв формат (консултативната среща при президента), независимо, че неговият съветник (Димитър Стоянов) изложи едни абсолютно наивни аргументи".

Димитър Стоянов: Няма пряка заплаха за националната сигурност на България

Гяуров обясни, че в закона за КСНС президентът е споменат само в чл. 6 и там изрично е заявено, че той има право да поиска и да получи информация. Формат "консултативна среща" там не е споменат, а целият закон е изграден около Съвета за сиугност към Министерския съвет и изрично е определено, че системата за национална сигурност се ръководи от изпълнителната власт в лицето на кабинета.

"Президентът би могъл само да покани на кафе и да помоли представителите на изпълнителната власт да благоволят да го уважат. Вчера научих, не знам доколко е достоверно, че всъщност не е имало писмена покана а тази среща, те са един вид призовани на тази среща. Аз ако бях министър, нямаше да отида".

Гяуров определи като смешни аргументите, че КСНС е щял да стане арена за политически речи или пък за теч на информация. Президентът Радев и г-н Стоянов не могат да заемат позиция на пазители на класифицирана информация, коментира той.

Партиите в НС с критики към Радев, че не е свикал КСНС (ОБЗОР)

Имам чувството, че президентът си мисли, че не може да овладее ситуацията. Спомням си едни много кризисни съвети преди 15-20 години и именно от президента зависи да овладее срещата, за да бъде резултатна и един подобен съвет да остане с положитлни последици във времето.

Съвсем естествено е службите да се снишават в ситуация на политически престрелки и напрежение, посочи още Димо Гяуров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Войната между Израел и Хамас няма да повлияе на цените на горивата у нас
Експерти: Войната между Израел и Хамас няма да повлияе на цените на горивата у нас
Задържаха бащата на Васил Михайлов заради побой над съпругата си
Задържаха бащата на Васил Михайлов заради побой над съпругата си