НОВИНИ

Директорът на врачанската болница: Нулева е вероятността избягалият пациент с COVID-19 да зарази друг

bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 01.05.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Регионални

Мъж с коронавирус избяга вчера от болницата във Враца. Пациентът е от дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец. Полицията го откри на бензиностанция. 88-годишният мъж, който е с деменция, и е върнат в инфекциозното отделение.

Специализираното отделение във Врачанската болница, предназначено за болни от COVID-19 е било заключено, но ключът е бил поставен от вътрешната страната на вратата. Пациентът си е отключил и така успява да излезе извън пределите на лечебното заведение.

Д-р Петър Керемдчиев - дир. на МБАЛ "Хр. Ботев" Враца: Докато колегите приготвят поредните вливания, този гражданин е успял да излезе. Той е възрастен човек, втълпил си е, че трябва да си отиде, да си замине, да се прибере вкъщи, може би. Той наистина е пребивавал във външната среда около половин час. За този половина час е успял да мине 300 м. Вероятността във външни условия този господин да зарази друг човек е равна на нула практически.

Подобни опити за напускане на сградата е правил и във видинския дом за стари хора. Пациентът е върнат в отделението, благодарение на сформирания екип от МВР Враца.

Д-р Кети Ценова - дир. на РЗИ Враца: Взети са всички противоепидемични мерки да не се допуска влизане на пациенти, не сме предполагали, че ще и излизат пациенти. Човекът е с деменция, има действия които не са очаквани от медиците.

Веднага след този случай кметът на Враца, заедно с директора на МВР организирали охрана и периодично преминаване на полицейски патрул в района на болницата.

Калин Каменов - кмет на Община Враца: Още снощи беше направена проверка с полицията и се установи във всички търговски обекти и райони бяха прегледани камерите. Този човек не е влизал никъде, не е контактуивал с никого, така че хората трябва да бъдат спокойни.

А районът около болницата е дезинфекциран веднага, увери още кметът на Враца.

Автор: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът поиска по-дълъг срок за обсъждане наредбите за цените на парното и тока
Омбудсманът поиска по-дълъг срок за обсъждане наредбите за цените на парното и тока
Варненски автоинструктори настояват за възстановяване на шофьорските курсове
Варненски автоинструктори настояват за възстановяване на шофьорските курсове